Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekItthon

Tényleg Hazánkba jön az orosz diszkont, de jó ez nekünk?

Hirdetés

Néhány hete robban a hír, amely szerint az orosz Mere hamarosan Magyarországra érkezik. A Föderációban Szvetofor néven ismert diszkontláncot 2009-ben alapították, azóta számos országban megvetette a lábát, köztük több európaiban is. Ott van a Baltikumban, akárcsak Romániában és Szerbiában, és vannak üzletei Nyugaton, például Németországban.

A haszon.hu szerint a menedzsment az év elején egy levelet küldött szét a potenciális üzleti partnereknek, amelyben vázolták, hogy „az elkövetkező évben” húsz üzletet nyitnak Budapesten és az agglomerációban. A következő három évben pedig országszerte további száznyolcvanat, és 700 millió eurós (éves) forgalmat szeretnének elérni.

Nem sokkal később megjelent, hogy kamu lehet az egész. Az újságírók sok mindenkit megkerestek, de mindenki – beleértve a piaci szereplőket is – széttárta a kezét. Az oroszok sem reagáltak a megkeresésekre, viszont ezen a héten kiderült, hogy már a leendő munkaerőt toborozzák. Tehát jönnek.

Hirdetés

És mit kínálnak? Fapados üzleteket: semmi csicsa, a vásárlók raklapokról, kartondobozokból szedhetik össze maguknak a portékát, viszont átlagosan 20-30 százalékkal alacsonyabb áron, mint a konkurenciánál.

Itt álljunk is meg mindjárt egy pillanatra! A Mere árképzésében nincs semmiféle szemfényvesztés vagy varázslat. Az egyik „trükk” az, hogy az árut a beszállítók maguk helyezik el a vásártérben, és a diszkont csak azután fizet, amit el is adnak.

Ez egyfelől azt jelenti, hogy az olcsóságnak semmi köze a minőséghez, másfelől pedig azt, hogy az üzletek beszerzési menedzsereinek nagyon pontosan meg kell határozniuk a mennyiségeket, ugyanis hosszútávon senki nem kötne szerződést a Merével, ha nagy tételben kéne visszaszállítania az eladatlan termékeit.

Hirdetés

Mit jelent mindez? Nincs túlhangsúlyozva, pedig fontos, hogy ez egy komoly lépés korunk égető problémájának, a pazarlásnak az orvoslása felé. Az áruházláncok elképesztő mennyiségű szemetet termelnek. Lejárt élelmiszerek tonnáit semmisítik meg, mert a marketingesek úgy gondolják, hogy a polcoknak mindig tele kell lenniük.

A Merénél viszont nincs marketing. Igaz, az árukínálat is szerényebb, viszont ennek fejében azokból a termékekből tevődik össze, amelyekre az (alsó)középosztályban és attól felé valóban van kereslet. Egy szó, mint száz, avagy egy divatos fordulattal élve: az orosz vezetés a nyugati multikra nem jellemző, környezettudatos működést készül meghonosítani.

Hozzá kell tenni: az eddigi híresztelések szerint a szerényebb kínálat körülbelül 1500 cikket jelent, melyek között lesznek élelmiszerek, italok, iparcikkek és háztartási vegyi áruk, beleértve saját márkás termékeket is.

Hirdetés

Végezetül még néhány gondolat

1) Ha már piacgazdaságban élünk, jó, ha színesedik a paletta, élesedik a verseny, és a német cégek által leuralt kiskereskedelmi szektorban új, más háttérrel rendelkező cégek is megjelennek. Egy orosz hátterű céggel biztosan nehezebb lesz a kartellezés.

2) A Keletről érkező diszkontkánc talán kicsit felkavarja az „állóvizet”, és olyan sajátmárkás termékeket is behoz majd, amelyeket máshol nem lehet megvásárolni. És tényleg szimpatikus az a hozzáállás, hogy egy üzletben olyan termékek legyenek zömmel, amelyekre tényleg igény van, és ne olyanok, amelyeket a merketingesek le akarnak nyomni a torkunkon.

Hirdetés

3) Az pedig külön öröm, hogy ezzel a lépéssel egy kicsit talán bosszantani tudjuk a globalistákat. Biztosan fennakadt a szemöldökük, amikor megtudták, hogy nálunk egy orosz cég lehetőséget kaphat. Mutassunk fityiszt a Nyugatnak!

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés

Hirdetés