Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe

Hirdetés

Az ukrán elnök úgy tűnik, akár erővel is visszahúzná a külföldi ukránokat. Nekik azonban nagyon más elképzeléseik vannak.

A 18 és 60 év közötti férfiak többé semmilyen okmányt nem kaphatnak az Ukrajnán kívüli konzuli hivatalokban – közölte a hét elején az ukrán külügyminisztérium, április 23-ával pedig hatályba is lépett az új szabály. Ezek alapján a konzulátusokon innentől kezdve nem adnak ki útleveleket, és érvényességüket sem lehet meghosszabbítani, ezeket az ügyeket innentől kezdve – határozatlan ideig – csak Ukrajnába visszatérve lehet elintézni.

A cél: arra rábírni a külföldön tartózkodó ukrán férfiakat, hogy hazatérjenek, és besorozzák őket a hadseregbe. Mondani sem kell, hogy erről az ukrán menekülteknek más elképzeléseik vannak. Az ukrán külügyminisztérium bejelentése után az ukránok megrohamozták a varsói útlevélközpontot, erről számos videófelvétel került fel az X közösségi oldalra. Mondani sem kell, az indulatok hamar elszabadultak, főleg, miután már elkészült útleveleket sem adtak ki a férfiaknak, mondván, hogy „a rendszerük nem működik”, miközben nőknek és gyermekeknek ki tudták adni a dokumentumokat.

Hirdetés

Az Eurostat becslései szerint 2024 januárjában mintegy 4,3 millió ukrán élt az uniós országokban. Ebből mintegy 860 ezer a hadköteles korú férfiak száma.

Forrás: Mandiner

Hirdetés

Hirdetés