Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Borrell: „így Ukrajna két héten belül kapitulálni fog”

Hirdetés

Az ukrajnai konfliktus „két héten belül” véget ér a Kijevnek nyújtott nyugati segítség nélkül – jelentette ki Josep Borrell, az EU diplomáciai vezetője egy brit előadáson, számolt be róla a ria.ru.

„Tudom, hogyan lehet véget vetni az ukrajnai háborúnak. Néhány hét alatt meg lehet csinálni – csak állítsuk le az utánpótlást. Ha a fegyverszállítások leállnak, Ukrajna nem lesz képes ellenállni, kénytelen lesz megadni magát, és a háború véget ér”

– jelentette ki az EU fő háborús hergelője.

Hirdetés

Borrell feltette azt a költői kérdést is, hogy „akarja-e ezt Európa?”. Hangsúlyozta, hogy ő nem akarja ezt az eredményt, és „sokan Európában sem akarják”.

Az eurodiplomácia vezetője hozzátette továbbá, hogy az Egyesült Államokban a Kijevnek nyújtott segítséggel kapcsolatos nézeteltérések és a szállítások hat hónapos késése „győzelemről vereségre” változtathatja a helyzetet.

Borrel többször is kiállt a Kijevnek nyújtott további nyugati katonai támogatás mellett. Különösen tavaly júniusban adott hangot azon félelmeinek is, hogy külföldi segítség nélkül az ukrajnai konfliktus nagyon gyorsan véget érne. A diplomata 2023 decemberében arra panaszkodott, hogy nem minden uniós ország tekint Oroszországra „stratégiai fenyegetésként”, bármennyire is próbálja erről meggyőzni őket.

Hirdetés

Moszkva már 2022-ben jegyzéket küldött a NATO-országoknak az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások miatt. Szergej Lavrov külügyminiszter megjegyezte, hogy minden olyan szállítmány, amely fegyvereket tartalmaz Kijev számára, legitim célpontja lenne az orosz hadseregnek. Hangsúlyozta azt is, hogy az USA és a NATO közvetlenül érintett a konfliktusban. Nemcsak fegyverszállításokról van szó, hanem kiképzésről is az Egyesült Királyság, Németország, Olaszország és más országok területén.

Hirdetés
Hirdetés