Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Ellophatták a határmenti védművek kiépítésére szánt pénzt

Hirdetés

Ukrajna bizonytalan harctéri helyzete a közeljövőben tovább romlik – figyelmeztetett a kijevi katonai hírszerzés vezetője (GUR) a New York Timesnak adott interjújában, amit az Oroszhírek.hu is szemlézett. Kirilo Budanov a helyzetet úgy jellemezte, hogy az ország „a szakadék szélén áll”, mivel az oroszok folytatják a területi térnyerésüket.

Emlékeztettek arra, hogy Moszkva több települést foglalt el az ukrajnai Harkovi terület északi részén, miután múlt pénteken offenzívát indított. A területet Kijev hónapok óta arra használta, hogy határokon átnyúló támadásokat indítson az oroszországi Belgorodi területre.

Budanov, a GUR vezetője a New York Timesnak elmondta, hogy a manőver nyilvánvaló célja az ukrán tartalékok elirányítása volt. Ez potenciálisan lehetőséget adhat Oroszországnak Csaszov Jar, a Harkovtól körülbelül 200 kilométerre dél-keletre fekvő, stratégiailag fontos donbasszi város elfoglalására.

Hirdetés

– A helyzet a határon van. Minden órával a kritikus felé halad a helyzet – mondta az újságnak. Budanov úgy véli, hogy Kijev képes lesz stabilizálni a helyzetet, de Oroszország következő lépése egy hasonló behatolás lesz a Harkovtól 150 kilométerre észak-nyugatra fekvő Szumi régióban. Arra számít, hogy erre napokon belül sor kerül.

Az ukrán katonai vezetés elismerte Oroszország „taktikai sikereit” a térségben, és arról számolt be, hogy válaszul tartalékosokat vetett be. Budanov az amerikai lapnak elmondta, hogy Kijev ennek köszönhetően részben megzavarta Moszkva terveit, de a Neww Xork Times megjegyezte, hogy Kijev az átcsoportosítással más helyeken is gyengítheti a védelmét. Az orosz hadműveletet már régóta várták Ukrajnában, de egyes katonai tisztségviselők szerint Kijev nem készítette elő a védelmet a határ saját oldalán, valószínűleg a vesztegetés miatt.

– Az erődítések és aknák első sora egyszerűen nem létezett” – írta a közösségi médiában Denisz Jaroszlavszkij, a térségben tevékenykedő ukrán parancsnok. Hozzátette: „Arra a következtetésre jutottak, hogy ez lopás vagy szabotázs volt”.

Hirdetés

Korábban a Bekezdéseken is írtunk róla, hogy a Verhvna Rada védelmi bizottságának képviselői is kiakadtak nem rég, mert most szembesültek vele, hogy a front más szakaszain sem mindenhol épültek meg az ukrán második és harmadik vonal erődítései, miközben az oroszoknak sikerült beékelődniük az első vonalba.

A Harkivi területről pedig olyan beszámolók jelentek meg, hogy van ahol teljesen hiányoztak a lövészárkok, máshol pedig csak derékig voltak kiásva.

Nocsak! Micsoda? Szabotázs vagy lopás?

Hirdetés

Utóbbi nem lehet, hiszen Zelenszkij elnök már 2022 novemberében megmondta: Ukrajnában nincs korrupció, és nem is lesz! Na jó, mindenki tudja, hogy ez hatalmas nagyotmondás volt, mert azóta is hivatalnokok és politikusok sorát kapcsolták le korrupció miatt.

Ha itt is lopás történt, az sok mindent elárul arról, hogy a védekezés irányításával megbízott szakemberek mennyire veszik komolyan az oroszok elleni háborút. Mindenesetre Moszkva csapatai köszönték szépen, és Harkovtól észak-keletre mélyen behatoltak Ukrajna területére, és az előrenyomulás egyelőre folytatódik.

Ha Budanovnak igaza lesz, akkor a haladás üteme pedig gyorsulni fog. Mindenesetre, ha valaki ellopta a pénzt, az szégyellje magát! Emberek ezrei halhatnak meg a védművek hiánya miatt, ha egyáltalán sikerül majd megfékezni az oroszokat… Na ezért sem érdemes Ukrajna mellett beavatkozni a háborúba!

Hirdetés

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés