Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Olasz védelmi miniszter: figyelmeztettem Zelenszkijt, de nem hallgatott rám

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök figyelmen kívül hagyta azokat a közvetlen figyelmeztetéseket, amelyek szerint Kijev tavalyi ellentámadása az orosz katonai fölény miatt kudarcra van ítélve – mondta Guido Crosetto olasz védelmi miniszter.

A Messaggero hírügynökségnek adott, hétfőn megjelent interjúban Crosetto úgy vélekedett, hogy „egy háború eredménye annak az összessége, akinek a legtöbb embere és eszköze van”, és hogy pusztán az, hogy az „igazság vagy az igazságosság” áll az ember oldalán, nem vezet győzelemhez.

A miniszter elárulta, hogy nemzetközi fórumokon és Zelenszkij olaszországi látogatása során négyszemközt figyelmeztette Kijevet, hogy „az ukrán ellentámadás az orosz katonai túlerő miatt nem lesz sikeres, és hátrányosan befolyásolhatja a konfliktus kimenetelét”.

Hirdetés

„De nem hallgattak rám” – tette hozzá Crosetto.

A 2023 nyarán indított, sokat hangoztatott ukrán ellentámadás széles körben kudarcnak minősült, miután az ukrán erők súlyos veszteségeket szenvedtek anélkül, hogy említésre méltó területi előnyt értek volna el. Az orosz védelmi minisztérium becslése szerint Ukrajna több mint 166 ezer fős személyi állományt veszített az offenzíva során, valamint közel 800 harckocsit, 2400 páncélozott járművet és 132 repülőgépet.

Interjúja során Crosetto kommentálta Emmanuel Macron francia elnök közelmúltbeli felvetését is, miszerint Párizs bizonyos körülmények között csapatokat küldhetne harcolni Ukrajnába. A miniszter óva intett minden ilyen lépéstől, azzal érvelve, hogy „így azt kockáztatjuk, hogy elérjük azt a pontot, ahonnan nincs visszaút”.

Hirdetés

Crosetto beszélt az Oroszországgal szembeni szankciók kudarcáról is, azzal érvelve, hogy a Nyugat azzal áltatta magát, hogy övé a világ, és nem ismerte fel a globális eltolódásokat.

„Sokszor úgy viselkedünk, mintha a világ nem változott volna” – magyarázta Crosetto.

„Mindig azt hittük, hogy a Nyugat elég ahhoz, hogy megállítsa Oroszországot, és a szankciók annak a ténynek az eredményei, hogy még mindig abban az elképzelésben ragadtunk, hogy a világ az a mi világunk. Ehelyett a világ sokkal nagyobb, és ezt a válságot csak úgy tudjuk megoldani, ha mindenkit bevonunk: először fegyverszünettel, majd békével.”

Hirdetés

A riporter válaszul azzal érvelt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „soha nem adta jelét annak, hogy tárgyalni akarna”, amire Crosetto azt válaszolta, hogy ez „jó ok arra, hogy keményebben dolgozzunk”.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés