Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Putyin taktikai nukleáris fegyvergyakorlatokat rendelt el

Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította a vezérkart, hogy készüljenek fel a nem stratégiai nukleáris fegyverek használatára vonatkozó gyakorlatokra – közölte a védelmi minisztérium.

„A nem stratégiai nukleáris erők harci feladatok teljesítésére való felkészültségének növelése érdekében a vezérkar megkezdte az előkészületeket a Déli Katonai Körzet rakétaalakulatainak <…> gyakorlatainak megtartására” – áll a sajtóközleményben.

A manőverekre a közeljövőben kerül sor, és a légierőt és a haditengerészetet is bevonják.

Hirdetés

A gyakorlatok célja a nem stratégiai nukleáris fegyverek harcászati célú bevetésére szolgáló egységek személyzetének és felszerelésének reagálási készségének fenntartása, valamint az állam területi integritásának és szuverenitásának biztosítása.

Megjegyzik, hogy ez egyben válasz az Oroszországgal szembeni „egyes nyugati tisztségviselők provokatív kijelentéseire és fenyegetéseire”.

Moszkva 2023-ban telepítette taktikai nukleáris fegyvereit Belaruszba, miközben a teljes ellenőrzést megtartotta felettük. A lépés heves bírálatokat váltott ki Nyugaton. Ugyanakkor nem említik az amerikai Nuclear Sharing programot, amely lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy atomfegyvereit olyan NATO-országokban helyezze el, amelyek nem rendelkeznek velük. Így Európában és Törökországban 100 amerikai taktikai nukleáris robbanófej található. A B61-3 és B61-4 bombákhoz 0,3 és 50 kilotonna közötti kapacitású tölteteket hat bázison tárolják Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Törökországban. Lengyelország rendszeresen bejelenti, hogy amerikai atomfegyvereket kíván elhelyezni a területén.

Hirdetés

Március közepén Putyin a Dmitrij Kiszeljev újságírónak adott interjúban azt mondta, hogy Oroszország csak akkor fog atomfegyvereket bevetni, ha az orosz állam léte vagy az ország szuverenitása és függetlensége forog kockán.

VH

Hirdetés
Hirdetés