Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Rettegnek Odesszában a férfiak, de nem az oroszoktól félek..

Hirdetés

Odesszában a férfiak sokkal jobban félnek a besorozástól, mint az oroszoktól. Az új mozgósítási törvény következtében több joguk is sérült, ezért sokan a szökés mellett döntenek.

Sorra hurcolják el az ukrán férfiakat a frontra, gyakorlatilag mindenkit visznek, aki harcra fogható. Odesszában és a nyugat-ukrajnai régiókban is egyre többen kapják meg behívóleveleiket, a helyiek azt mondják, sokkal jobban félnek a sorozástól, mint az oroszoktól. A sorkatonai tisztek ugyanis rendszeresen járják az utcákat – városi buszokat, edzőtermeket, állomásokat vizsgálnak át, olyan ukrán férfiakat keresnek, akik bujkálnak a hadkötelezettség elől. A tömegközlekedési eszközöket már csak a legbátrabb fiatalok veszik igénybe.

Mindenki azt mondja, hogy közel a győzelem, de nagyon távolinak tűnik, ha 25 éves vagy Odesszában. Nem attól félek, hogy harcoljak, hanem félek, mert tudom, hogy mi történik ott

Hirdetés

nyilatkozta egy 24 éves odesszai fiatal a The Economist brit lapnak.

Az új mozgósítási törvény értelmében 27 év helyett már a 25 éves fiatal férfiakat is besorozhatják a háborúba, a felső korhatár továbbra is a 60 év. Valamint, a törvény kiterjeszti a hatóságok hatáskörét is: több sorozási felhívást intézhetnek, és korlátozhatják a katonai szolgálat alóli mentességet. A katonai behívók akkor is kézbesítettnek fognak számítani, hogyha azt személyesen nem vette át a hadköteles. Eltörölték azt a rendelkezést is, amely lehetővé tette, hogy azok, akik már régóta szolgálnak az ukrán hadseregben, leszereljenek. A hadköteles korúaknak regisztrálni kell egy új, online adatbázisban, amely még kiszolgáltatottabbá teszi őket. Egy tavalyi felmérés szerint hozzávetőlegesen 650 ezer harcképes férfi hagyta el Ukrajnát, várhatóan idén is rengetegen próbálnak meg elszökni a sorozások miatt.

Forrás: Magyar Nemzet

Hirdetés
Hirdetés