Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Zelenszkij ismét mondott egy nagyot

Hirdetés

Ukrajnának le kell győznie Oroszországot, hogy csatlakozhasson a NATO-hoz – jelentette ki az ukrán elnök.

Ukrajnának a frontokon kell legyőznie Oroszországot ahhoz, hogy felvegyék a NATO-ba – jelentette ki Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök. Az Egyesült Államok vezette blokk világossá tette Kijev számára, hogy addig nem lehet tagja a katonai szövetségnek, amíg folynak a harcok.

“Úgy gondolom, hogy csak akkor leszünk NATO-tagok, ha győzünk. Nem hiszem, hogy a háború alatt felvesznek bennünket […]”

Hirdetés

– mondta Zelenszkij kedden Kijevben, egy katonatisztekkel folytatott megbeszélésen.

Kifejtette, hogy a csatlakozáshoz a szövetség 32 tagjának egyhangú jóváhagyására lenne szükség. Néhányan közülük vonakodnak felvenni Ukrajnát a fegyveres konfliktus közben, mert “érzik a kockázatokat, mások pedig egyszerűen szkeptikusak” – érvelt Zelenszkij. “Ezért ahhoz, hogy Ukrajnát felvegyék a szövetségbe, győzelemre van szükség”. Hozzátette, hogy egy esetleges tagság biztosítaná Ukrajna függetlenségét.

Ukrajna hivatalosan 2022 szeptemberében kérte felvételét a transzatlanti védelmi blokkba. Bár Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és egyes tagok egyetértenek abban, hogy Ukrajnának egy napon a NATO tagjává kell válnia, Kijevvel nem közöltek konkrét menetrendet. Széles körben elfogadott, hogy az országot addig nem veszik fel tagjaik közé, amíg az Oroszországgal fennálló konfliktus nem rendeződik.

Hirdetés

Stoltenberg, aki hétfőn Kijevbe látogatott, a Reutersnek azt mondta, hogy a fegyverszállítások csúszása ” megingatta a bizalmat” Ukrajna és külföldi támogatói között.

Miközben az EU azon fáradozik, hogy elegendő fegyvert és lőszert biztosítson Ukrajna háborús szükségleteihez, az Egyesült Államok legutóbbi segélycsomagja politikai viták miatt hónapokon keresztül a Kongresszusban elakadt. A késedelmek aggodalmat keltettek Kijevben, Zelenszkij pedig arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna veszíteni fog, ha a lőszerhiányt nem orvosolják. Ukrán tisztviselők a szállítmányok lassulását okolták a tavalyi sikertelen ellentámadásért, valamint a közelmúltban az orosz hadsereg által elvesztett keleti városokért.

NIF

Hirdetés
Hirdetés