Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Garancia: Magyarország kimarad a NATO ukrajnai szerepvállalásábó

Hirdetés

Ma délelőtt a karmelita kolostorban találkozott egymással Jens Stoltenberg és Orbán Viktor. Magyarország nyilvános garanciát kapott arra, hogy a katonáit nem kell bevetnie, pénzügyi kereteit nem kell megterhelnie, s az ország területét sem kell átengednie akkor, ha az ukrán konfliktus elfajul. Hazánk elérte a céljait – húzta alá Orbán Viktor. Hozzátette, nincs ereje megakadályozni azt, ha NATO a határain túl akar műveleteket kezdeni.

Magyarország lojális és elkötelezett partnere a NATO-nak – hangoztatta Budapesten tartott sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. Mint kifejtette, jelenleg ezerháromszáz katona vesz részt a szövetség műveleteiben, s azon kevés államok közé tartozunk, akik teljesítik a két százalékos feladatot – hangoztatta. Utalt a légtérellenőrző missziókra, amelyek Szlovákia és Szlovénia, illetve igény szerint a Baltikum egét oltalmazzák.

Nem kívánunk blokkolni olyan döntéseket, amelyeket a többiek osztanak. Minden NATO-területen kívüli katonai akció a NATO szabályai alapján csak önkéntes lehet. Ezt megerősítette a főtitkár – húzta alá Orbán Viktor.

Hirdetés

Nagyon jó ismételten itt lenni Budapesten – kezdte mondandóját Jens Stoltenberg. Mint kifejtette, a találkozóra több nagyon fontos NATO tárgyalás előtt került sor, s Magyarország mindig is kiemelt partnere volt a szövetségnek, elegendő csak a balkáni missziót vagy az itt lévő parancsnokságok munkáját említeni. A főtitkár arról is beszélt, hogy a NATO 2014 óta talán a legjelentősebb átalakulásán ment keresztül. Az oroszok brutális támadása óta  Budapest folyamatosan menedéket adott a menekülteknek, s ezt mindenképpen meg kell köszönni – mondta.

Elfogadom Orbán Viktor álláspontját, s leszögeztük, hogy magyar katonák és pénzügyi eszközök nem vesznek részt a konfliktusban – húzta alá Jens Stoltenberg.

Nem vagyunk gyermekek, Oroszország inváziója nagyon nehéz politikai kérdés, s nem könnyű megtalálni a helyes válaszokat – hangoztatta az M1 kérdésére Orbán Viktor. Mindig lesznek nehéz pillanatok, amelyek a háborúba való bevonódást szorgalmazzák, ám ezekkel majd akkor kell foglalkozni, amikor e kérdések felvetődnek – mondta.

Hirdetés

A NATO alapelve, hogy a határon túli műveletekbe való bekapcsolódás mindig önkéntes -–így ha mi az ukrán műveletekben nem akarunk részt venni, akkor ezért nem is tehet nekünk szemrehányást senki. Garanciát kaptunk arra, hogy Magyarországnak sem embert, sem pénzt nem kell adnia, továbbá a területünkön sem kell senkit átengedni – ismételte meg nyomatékkal Orbán Viktor az M1 kérdésére.

Orbán Viktor és Jens Stoltenberg sajtótájékoztatója:

Hirdetés

Forrás: NIF

Hirdetés