Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Így húzták ki Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapokról Újpesten

Hirdetés

Nagy István Facebook bejegyzése, amit Wintermantel Zsolt is megosztott:

„Választási csalás vagy egy a trükkök százaiból?

Álláspontom szerint az újpesti módszer nem véletlen, hanem tudatos – ahogy a baloldali pártok külföldi finanszírozása is történt – visszaélés egy joghézaggal.

Hirdetés

Többen jelezték, hogy nem volt kihúzva Szentkirályi Alexandra neve a szavazólapokról. Ki volt húzva! Csak éppen egy hajszálvékony vonallal.
Azok, akik nem értesültek Szentkirályi Alexandra visszalépéséről és gyengébb a szemük, nem vették észre a szavazólapon ezt az „áthúzást”. Szentkirályi Alexandrára szavaztak, mert ott látták a Fidesz logo-t, de mivel visszalépett, érvénytelenül szavaztak! Én is ilyen szavazólapot kaptam, lefényképeztem. Mellékelem.

Kérdés: Milyen számú szavazat volt azért érvénytelen, mert azokat kizárólag Szentkirályi Alexandrára adták le?

A válasz megközelítő. A szavazatszámlálók az érvénytelen szavazatok több, mint felére emlékeztek úgy, hogy azért volt, mert csak Szentkirályi Alexandra neve mellé volt jelzés rakva és másra nem.

Hirdetés

Figyelembe véve, ahogy az a csatolt képen is látható, a szavazólapon a vékony kihúzás (és a jelölteket elválasztó vonal) hasonlósága és vékonysága miatt – nemcsak hogy kevésbé látható, egyáltalán nem feltűnő, és akár nyomdai hibának is feltételezhető.

A szavazólap módosítása a visszalépő jelölt miatt a Helyi Választási Iroda feladata. Mivel a kizárólag Szentkirályi Alexandrára való szavazás miatt nagyon nagy arányú az érvénytelenség, meg kell vizsgálni, hogy a szavazólapon a jelölés elégtelensége oka lehet-e ezen érvénytelen szavazatoknak.

Állítólag nem csak Újpesten éltek ilyen módon vissza a szavazólapokkal. Voltak olyan kerületek, ahol egyértelmű vastag fekete jelölést alkalmaztak és voltak, pl. Újpest, ahol vékonyat. Ha Újpesten, és a vékony kihúzást alkalmazó kerületeknél is szignifikánsan magasabb arányú az érvénytelenség, akkor megállapítható, hogy a választási irodák ilyetén való eljárása befolyásolta a választás kimenetelét, aminek budapesti, de már az újpesti nagyságrendje is messze meghaladja a két jelölt közötti jelenlegi különbséget.

Hirdetés

Ez a választási törvény szellemével ellentétes, több szempontból is. Sérti az esélyegyenlőség elvét, a fogyatékosok védelmének elvét (nem csak a szavazóhelyiség megközelítésekor, hanem a szavazólap kitöltésekor is biztosítani kell az akadálymentességet), a tisztességes eljárás elvét, a választás tisztességének elvét.

A mellékelt táblázat mutatja, hogy az érvénytelen szavazatok arányában szignifikáns eltérés (több mint 50%) van a fővárosi (amiben az újpesti adatok is benne vannak) és az újpesti eredmény között.”

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés