Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Politico: az EU visszavonhatja Magyarország elnökségét Orbán moszkvai útja miatt

Hirdetés

Az Európai Unió visszavonhatja Magyarország soros elnökségét Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai útja miatt – jelentette diplomáciai forrásokra hivatkozva a Politico című lap.

Orbán Viktor a múlt héten Ukrajnába utazott, miután átvette az Európai Tanács elnökségét, és megfogadta, hogy “újra naggyá teszi Európát” ( Make Europe Great Again, MEGA). Ezután Oroszországba utazott, ami Kijevben és Brüsszelben egyaránt felháborodást váltott ki.

Hirdetés

“A tagállamokat már a ‘MEGA’ jelszó is irritálta. De az orosz elnökkel való találkozó végleg beárnyékolja a magyar elnökséget”– jelentette hétfő este a Politico egy meg nem nevezett uniós diplomatára hivatkozva. “Egy ilyen találkozóval az elnökség véget ér, mielőtt még igazán elkezdődött volna”.

A Politico úgy jellemezte Orbánt, mint aki “gazemberré vált”, és azt javasolta, hogy az uniós nagykövetek “a szerdai találkozójukon a pusztán nyilvános elítéléstől a Magyarország megfékezésére irányuló konkrét lépésekig elmozdulhatnak”.

Brüsszelben “nagyon egyértelmű politikai bírálat” van Orbánnal szemben – mondta egy másik név nélkül nyilatkozó diplomata, hozzátéve, hogy a nagykövetek “most tárgyalnak arról, hogy pontosan mit is tegyenek szerdán”.

Hirdetés

Az unió “heteken belül megszabadulhat a magyar elnökségtől”– érvelt Daniel Hegedus, a German Marshall Fund vezető munkatársa.

Egy sor olyan lépést vázolt fel, amelyekkel Brüsszel szeptember 1-jére tolhatná ki a lengyel elnökség kezdetét, rövidre zárva Magyarország mandátumát, hogy “negatív következményeket csatoljon Orbán viselkedéséhez”. Ehhez négyötödös többségre lenne szükség az Európa Tanácsban.

Orbán azzal hárította el azokat a kritikákat, hogy nincs mandátuma az EU képviseletére, hogy békeküldetései nem klasszikus tárgyalások, ezért nincs is szükségük rá. A nagyobb hatalmak talán képesek lennének véget vetni a konfliktusnak, de Magyarország “jó eszköz lehet Isten kezében” a béke előmozdítására – mondta a magyar kormányfő múlt pénteken az országos rádióban.

Hirdetés

Magyarország régóta azon kevés EU-tagok egyike, amelyek kritikusan szemlélték, hogy az unió fenntartások nélkül támogatja Ukrajnát, és ehelyett a béke szorgalmazását sürgeti Brüsszeltől. A magyar kormány megakadályozta a Kijev fegyvervásárlásainak finanszírozására irányuló terveket, elutasította az ukrán csapatok kiképzési programjában való részvételt, és megtagadta a fegyverek és felszerelések Ukrajnába történő szállítását a területén keresztül.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés