Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

A szankciók működnek: Franciaország duplájára növelte az LNG-t importot Oroszországból

Hirdetés

Az Energiagazdasági és Pénzügyi Elemző Intézet (IEEFA) által közzétett elemzés szerint a francia cseppfolyósított földgáz (LNG) importja Oroszországból több mint kétszeresére nőtt az idei év első felében, még akkor is, ha az EU ígéretet tett arra, hogy 2027-ig nem használ orosz üzemanyagot.

Az IEEFA kereskedelmi adatokból készített elemzése szerint az orosz cseppfolyósított földgáz szállítása az uniós országokba az év első hat hónapjában összességében 7%-kal ugrott meg az előző év azonos időszakához képest.

A fenntartható energiára való áttéréssel foglalkozó nonprofit szervezet adatai szerint a francia vállalatok január és június között csaknem 4,4 milliárd köbméter (bcm) orosz LNG-t importáltak, szemben a tavalyi év azonos időszakának több mint 2 milliárd köbméterével. Spanyolország és Belgium voltak a következő legnagyobb vásárlók, az adatok 1%-os, illetve 16%-os csökkenést mutatnak – közölte az IEEFA.

Hirdetés

Júniusban az EU betiltotta az orosz eredetű cseppfolyósított földgázzal kapcsolatos egyes műveleteket, beleértve az átrakodást, a hajóról hajóra történő átrakodást és a hajóról partra történő átrakodást azzal a céllal, hogy az unión keresztül harmadik országokba újraexportálják. Az EU-ba irányuló orosz tengeri gázimport továbbra is engedélyezett maradt az összekapcsolt földgázhálózathoz kapcsolódó LNG-terminálokon keresztül. Európában Franciaországban és Spanyolországban van a legtöbb LNG-terminál.

A TotalEnergies francia energiaipari nagyvállalat, amely a behozatal nagy részét bonyolította, az Associated Pressnek elmondta, hogy kötik az Oroszországgal az ukrajnai konfliktus előtt kötött szerződések. A vállalat hozzátette, hogy tiszteletben tartja a megállapodásokat “mindaddig, amíg az európai kormányok úgy ítélik meg, hogy az orosz gázra szükség van az Európai Unió ellátásbiztonsága szempontjából”.

A TotalEnergies 20%-os tulajdonrésszel rendelkezik Oroszország legnagyobb LNG-projektjében, az északi sarkkörhöz tartozó Jamal-félszigeten. A 2018-ban aláírt szerződés értelmében a francia cég évi 4 millió tonna gáz vásárlására kötelezte magát a közös projektből.

Hirdetés

A francia pénzügyminisztérium az orosz gázszállítások megugrását kommentálva a Húszi fegyveresek Vörös-tengeri hajók elleni támadásait tette felelőssé, amelyek az LNG-kereskedelem átrendeződését kényszerítették ki. A szuperhűtött közel-keleti gázt már nem lehet könnyen az EU-ba szállítani, míg az orosz LNG-szállítások az északi-sarkvidéki útvonalon keresztül nem érintettek a fennakadásban – idézte a hírügynökség a minisztériumot.

Közben az adatokból kiderült, hogy Franciaország lényegesen több LNG-t importált Oroszországból, mint más beszállítóktól, köztük az Egyesült Államokból, Angolából, Kamerunból, Egyiptomból és Nigériából, miközben ezen országok exportját nem érintették a vörös-tengeri támadások.

A jelentésből az is kiderült, hogy miközben a franciaországi gázkereslet 9%-kal csökkent, a Belgiumba irányuló francia export közel 10%-kal megugrott. Mivel az orosz LNG-t jellemzően árengedménnyel adják el, Jason Feer, a Poten and Partners vezetője szerint “az emberek pénzt csinálnak ebből a kereskedelemből”.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés