Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

Gazprom: a Kurszki területen történtek miatt emelkedik a földgáz és az LNG ára

Hirdetés

A Kurszki területen lévő Szudzsa közelében történt események a földgáz és a cseppfolyósított gáz árának ugrásszerű emelkedéséhez vezettek – írta a Gazprom hivatalos szóvivője, Szergej Kuprijanov a vállalat Telegram-csatornáján, és arra volt kíváncsi, hogy ki profitálhat ebből.

“Augusztus kilencedikén a tőzsdei árak éves csúcsát regisztrálták. És még csak nyár van. Felmerül a kérdés: ki profitál ebből?” – áll a közleményben.

A világ legnagyobb cseppfolyósított földgáz exportőre 2023 végén az Egyesült Államok (86 millió tonna), Katar és Ausztrália (egyenként mintegy 80 millió tonnával).

Hirdetés

Kuprijanov hozzátette, hogy a norvégiai gázlétesítmények tervezett karbantartási munkálatai is jelentős tényezőt jelenthetnek. A Gazprom elemzői nem zárják ki, hogy ezek késhetnek, ahogyan tavaly is történt.

“Az elemzők is úgy vélik, hogy a gázárak emelkedő tendenciája folytatódni fog” – zárta a szóvivő.

“A Gazprom Ukrajnán keresztül szállít tranzitgázt Európába a szudzsai gázmérőállomáson keresztül. Ez az útvonal jelenleg az egyetlen nyugatra vezető útvonal. “A Gazprom tavaly mintegy 14,9 milliárd köbmétert szállított ezen az útvonalon keresztül, ami az Eurostat adatai szerint az EU fogyasztásának mintegy 4,5 százaléka. A szivattyúzás az év eleje óta napi 40 millió köbméter felett volt, de augusztus 7-én 39,4 millió köbméterre, augusztus 8-án pedig 37,3 millió köbméterre csökkent.

Hirdetés

A gáz európai tőzsdei ára az orosz gáz Ukrajnán keresztül történő tranzitjával kapcsolatos aggodalmak miatt emelkedni kezdett. A londoni ICE tőzsdén a csütörtöki kereskedés végén csaknem öt százalékkal, ezer köbméterenként 455 dollárra emelkedett az ár.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés