Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekPublicisztika

Zelenszkij “pontot tett” az ukrán gáztranzit végére

Hirdetés

Idén lejár az orosz-ukrán gáztranzit szerződés, Volodimir Zelenszkij pedig közölte: Kijev nem szándékozik meghosszabbítani az együttműködést. – Mi itt pontot tettünk a végére! – jelentette ki.

Orosz gáz Európába két útvonalon érkezhet: a Török Áramlaton keresztük és Ukrajnán át. Ha Kijev ellehetetleníti a tranzitot, nincs alternatíva ugyanis a Török Áramlat teljes kapacitással üzemel. Sőt, néha még egy kicsit „túl is töltik”.

A híradások szerint egyébként az év végéig 33 milliárd köbméter gáz érkezik Oroszországból. Ez valamivel több, mint amennyit Kína vásárol jelenleg.

Hirdetés

Adódik a kérdés, hogy érint majd hazánkat, ha Zelenszkij tényleg nem ír alá új szerződést?

A tranzit leállítását elsősorban Szlovákia és Ausztria fogja megérezni, mivel mindkettő Ukrajnán keresztül jut a gázhoz. Magyarországra csak kisebb mennyiség érkezik ebből az irányból, a fő csatorna a Török Áramlat.

Az orosz sajtó szerint az a körülbelül 1 milliárd köbméter, amely az esetünkben érintett, még betáplálható a déli vezetékbe.

Hirdetés

Szlovákia viszont kétszeresen „szív” majd, mivel egyszerre vásárló és tranzitország, tehát egy jelentősebb összegtől is el fog esni. Gázt meg kereshet magának a világpiacon – vehet például LNG-t, de tengerpartja nem lévén, ahhoz kikötőt és terminált, valamint egy olyan hálózatot is találnia kell, amely képes kiszolgálni az igényeit.

Ez komoly költségekkel fog járni.

Von der Leyen, Borrell és a többi brüsszeli bűnöző nyilván röhög a markába. Végül is ők megmondták, hogy le kell csavarodni az orosz gázról, kerül, amibe kerül… Miért? Mert az orosz gáz autoriter, és nekünk olyan demokratikus gáz kell, amilyet például a liberalizmusukról híres Öböl-menti olajmonarchiák vagy Azerbajdzsán kínál….

Hirdetés

Illetve, jöhet orosz gáz is, de csak akkor, ha előtte átszűrték mondjuk az indiaiak a külön erre a célra kifejlesztett nyílt társadalom szűrőn. Az úgy más, abban magas a hozzáadott jogállamisági érték, miközben mentesül a mérgező maszkulintástól és az etatista/paternalista agressziótól…

Ja, ez így szép, csak egy baj van:

Amikor Ukrajna támadást indított a Kurszki terület ellen, éppen ott, ahol a gázvezeték fut, a gáz ára Európában 350 dollárról 480 dollárra emelkedett 1000 köbméterenként. Aztán volt egy kis csökkenés, de továbbra is magasabb, mint a kiindulási érték.

Hirdetés

Mi lesz, ha a tranzit leáll, ráadásul a fűtési szezon közepén? Az árak pillanatok alatt 600-700 dollárra ugorhatnak. Tehát mindenki meg fogja érezni a bőrén, nem csak az osztrákok és a szlovákok.

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés

Hirdetés