Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

Macron: az Európai Unió meghalhat

Hirdetés

Az EU gazdaságának versenyképesebbé kell válnia az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, különben „meghalhat” – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök szerdán a berlini Globális Párbeszéd rendezvényen.

Macron szerint a 27 országot tömörítő blokk lemaradásban van Washington és Peking mögött, mivel mindkettő megelőzte az EU-t a gazdasági teljesítmény és a beruházások terén.

Arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió nagyon bizonytalan helyzetben van, és problémákkal nézhet szembe, ha nem sikerül elmélyítenie egységes piacát és megoldania a „széttagoltságot”.

Hirdetés

„Az EU meghalhat, nagyon fontos pillanat előtt állunk” – mondta a francia elnök.

„A korábbi modellünknek vége – túlszabályozunk és alulbefektetünk. Két-három éven belül, ha a klasszikus menetrendünket követjük, kikerülünk a piacról” – mondta.

A francia elnök arra is figyelmeztetett, hogy ha az EU nem reformálja meg sürgősen a szabályozást, akkor az unió öt-tíz éven belül mentőterv végrehajtására kényszerül.

Hirdetés

A Bloomberg szerint felszólította a tagállamokat, hogy szorgalmazzák a tisztességes globális kereskedelmi szabályokat, ugyanakkor sürgette Brüsszelt, hogy fejezze be a pénzügyi szabályokat tartalmazó bankuniós csomagját.

Macron megjegyzései visszhangozzák a Mario Draghi múlt havi „gazdasági versenyképességi” jelentésében közzétett figyelmeztetéseket.

Az Európai Központi Bank volt elnöke és olasz miniszterelnök szerint az EU-nak 800 milliárd euró éves beruházásra van szüksége, ami a teljes unió GDP-jének mintegy 4,5 százaléka, hogy csak lépést tudjon tartani az Egyesült Államokkal és Kínával.

Hirdetés

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés