Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

NATO-főtitkár: Jogilag lehetséges a nyugati fegyverek bevetése orosz célpontok ellen

Hirdetés

A NATO főtitkára, Mark Rutte Londonban nyilatkozott arról, hogy jogilag lehetséges az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek használata oroszországi katonai célpontok ellen, de ennek engedélyezése a fegyverszállító országok egyéni döntésétől függ. Rutte Sir Keir Starmer brit miniszterelnökkel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott tárgyalásai után elmondta, hogy Ukrajnának jogában áll nagy hatótávolságú rakétáit olyan orosz célpontok ellen bevetni, amelyek fenyegetést jelentenek az országra, – írja a Magyar Nemzet.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem érdemes egyetlen fegyvertípusra összpontosítani, mert az önmagában nem fogja megváltoztatni a háború kimenetelét. Ezt a nézetet osztotta David Lammy brit külügyminiszter is, aki a BBC-nek adott interjúban kifejtette, hogy egyetlen fegyverrendszer nem dönthet el egy háborút.

Rutte kifejtette, hogy mielőtt arról döntenének, engedélyezik-e a nyugati fegyverek orosz területen való bevetését, alaposan meg kell vizsgálni, mennyire járulna ez hozzá az ukrajnai stratégia sikeréhez. Zelenszkij régóta kéri a nyugati szövetségeseket, hogy engedélyezzék az általuk szállított rakéták orosz célpontok elleni használatát, és ez a kérdés a londoni találkozón is szóba került. Rutte szerint az ukrán elnök tisztában van azzal, hogy szélesebb körű kérdések is megvitatásra szorulnak Ukrajna sikeréhez.

Hirdetés

A NATO főtitkára a BBC-nek adott interjúban megerősítette, hogy a nyugati szövetségesek önállóan döntenek a szállított fegyverek használatáról, és bár jogilag megvan erre a lehetőség, sok más tényezőt is mérlegelni kell. Rutte hangsúlyozta továbbá, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása „visszafordíthatatlan folyamat”, de lépésről lépésre kell haladni, mivel ez egy érzékeny kérdés. Hozzátette, hogy Oroszországnak nincs beleszólása Ukrajna NATO-tagságába.

Hirdetés