Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Ukrán képviselő: az amerikaiak nyomást gyakorolnak Kijevre, hogy sorozzák be a 18 éveseket is

Hirdetés

Amerikai tisztviselők nyomást gyakorolnak Kijevre, hogy csökkentse a mozgósítási korhatárt – állította Roman Kosztenko ukrán parlamenti képviselő, aki egyben a nemzetbiztonsági tanács titkára is. A törvényhozó elmondta, hogy egyetért a felhívásokkal, és a behívási korhatár 25-ről 18 évre való csökkentését sürgette.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő 2024 elején a kötelező sorkatonaság nagyszabású átalakításának részeként 27-ről 25 évre csökkentette a hadkötelezettségi küszöböt.

Az NTA tévécsatornának adott pénteki interjújában Kosztenko azt állította, hogy az amerikai kongresszus törvényhozói keresték meg őt, hogy elmondják:
„Nézzék, mi fegyvereket adunk önöknek, önök pedig azt mondják, hogy nincsenek embereik. Hogyhogy nem soroznak be 25 év alattiakat?”. A képviselő elmondta, hogy válaszul az ukrán törvényekre tudott hivatkozni, de nem érti az indoklást.

Hirdetés

„Az embereknek megvannak az érveik, azt mondják, hogy elveszett generációnk lesz… Én azt mondom: „Nézze, ha most nem akarnak menni és megvédeni a nemzetünket, akkor máris elveszett a generáció” – tette hozzá Kosztenko.

„Nálunk valaki 21 évesen indulhat a parlamentben és hozhat döntéseket összetett politikáról, és csak 25 évesen mehet háborúba. Itt valami nem stimmel. Nem tudom, ki találta ezt ki” – zárta a törvényhozó.

A 40 éves képviselő katonai veterán, és ezredesi rangot is visel a kijevi biztonsági ügynökségben, az SZBU-ban.

Hirdetés

Ukrán katonai parancsnokok nyugati újságíróknak arról panaszkodtak, hogy a sorkatonai reformok óta jelentősen csökkent az utánpótlás minősége. Az újoncok gyengén motiváltak, hajlamosak a dezertálásra, és nem lehet rájuk harctéri feladatokat bízni, mert alig vannak kiképezve – mondták a parancsnokok.

Számos bizonyíték van arra, hogy a sorozótisztek erőszakkal ragadják el az utcán az ellenálló ukránokat a mozgósításhoz. Néhány harcképes korú férfi inkább kockáztatja az életét azzal, hogy megpróbál illegálisan elmenekülni az országból, minthogy maradjon és szembenézzen a behívóval.

Kosztenko arról panaszkodott, hogy 2022 óta elapadt a hadseregbe önként jelentkezők áradata, és az ország most „sem mennyiségileg, sem minőségileg” nem kap új katonákat. „Valaki nem dolgozik elég keményen” – állította, és azzal érvelt, hogy Ukrajna főparancsnokának és a magas rangú kormánytisztviselőknek a felelőssége, hogy inspirálják a lakosságot.

Hirdetés

Moszkva azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy proxy-háborút folytat Oroszország ellen, amelyet Washington „az utolsó ukránig” folytatni fog a kijevi kormány cinkosságával.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés