Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItton

Varga Mihály újabb nyugdíjemelést lengetett be

Hirdetés

Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta, hogy a nyugdíj szempontjából különleges volt az idei esztendő. Az év elején háromszázalékos emelés volt, viszont az infláció nem várt módon megugrott, így év közepén a kormány szokatlan lépésre szánta rá magát.

Júniusban évközi nyugdíjemelést hajtottunk végre: a juttatásokat megemeltük, a 0,6 százalékos növelést pedig az év elejére visszamenőleg egy összegben kifizettük a jogosultaknak” – mondta a pénzügyminiszter. Varga Mihály elmondta, ha az éves infláció magasabb lesz 3,6 százaléknál – mint monda, ez a legfrissebb számítások szerint valószínűnek tűnik -, akkor novemberben újabb nyugdíjemelés és visszamenőleges kifizetés következik.

Varga Mihály azt is hozzátette, hogy nem a kormány és az áfa miatt drágulnak a termékek. A koronavírus miatti leállások után a gazdaságokat világszerte most indítják újra, azonban a kínálat sok esetben nem tud lépést tartani, ezért bizonyos árucikkekből, alapanyagokból átmenetileg hiány alakulhat ki – írja az Origo.

Hirdetés

Hatalmas mennyiségű energiát igényel a globális újraindulás és a kereslet az energiahordozók terén is drágulást okoz, ami sok esetben a termék árában mutatkozik meg.

Árfelhajtó hatásúak a globális kereskedelmi konfliktusok is, például az olyanok, mint amilyen most Kanada és az Egyesült Államok között alakult ki egyes faanyagok kapcsán. E nézeteltérés is jelentősen befolyásolta a világ- és európai piacokon a faáruk árát. A mezőgazdasági termékek esetében pedig az időjárás is meghatározó: a tavaszi fagyok miatt emelkedik most idehaza egyes gyümölcsök, zöldségek ára„– mondta Varga Mihály.

A legújabb adatok azt mutatják, hogy a magyar gazdaság növekedése a második negyedévben 14 százaléknál is nagyobb lehet, egész évben 6,5 százalékkal is bővülhet a GDP. Jövőre 5,3 százalékos növekedéssel számolnak, tehát a magyar gazdaság a koronavírus-válság miatt elszenvedett veszteséget, másfél év alatt ledolgozhatja.

Hirdetés

Forrás: Blikk.hu

Hirdetés