Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Összeomlott Bajnai Gordon védekezése

Hirdetés

A volt kormányfő arra is hivatkozott, a városvezetés részéről továbbra is van szándék az eladásra, s megemlítette, hogy Bartsnál jóval magasabb pozícióban lévő emberrel tárgyalt – írja a Magyar Nemzet.

Bajnai Gordon az az ember, aki semmit sem látott és nem is hallott – így foglalja össze a Magyar Nemzet a volt kormányfő védekezését a Városháza ügye kapcsán. Ám a lap szerint mindennek saját szavai mondanak ellent. A november 16-án nyilvánosságra került hangfelvétel szerint Bajnai emberei, Tordai Csaba és Gansperger Gyula segédkeztek a Városháza eladásában, továbbá ekkor esett szó először a jutalékos rendszerrel, vagyis arról, hogy fővárosi önkormányzat által dobra vert ingatlanok reménybeli vevői csúszópénzt kell, hogy fizessenek. Az azóta eltelt időszakban újabb hangfelvételek kerültek nyilvánosságra, amelyekből kiderült, Bajnai idén nyáron személyesen tárgyalt a Városháza eladásáról.

Ganspergerrel együtt küzdöttek a barikádokon

Hirdetés

A korábbi kormányfő először azután szólalt meg a botrány kapcsán egy Facebook-posztban, hogy a hangfelvételeket szivárogtató Anonymus-maszkos alak egy közös képet tett közzé róla és Gansperger Gyuláról november 18-án. A vele való kapcsolatáról azt közölte: „a Wallistól való 2005-ös távozásom után kapcsolatunk szórványos volt”. Bajnai posztja szerint a befektetők keresték meg a fővárosi önkormányzatot, és nem fordítva, állításairól azonban kevesebb mint egy nap alatt kiderült, azok nem felelnek meg a valóságnak.

„A Gyula régi harcostársam, sokszor több mint a barátság, mi együtt küzdöttünk a barikádokon” – mondta Bajnai az állítólag szórványos kapcsolatáról Gansperger Gyulával, aki egyébként a Wallis-cégcsoport vezérigazgatói székében váltotta Bajnait, miután az politikai pályára lépett. Ezt megelőzően pedig vezérigazgató-helyettes volt Bajnai alatt.

A volt kormányfő arról is beszélt, személyesen tájékozódott, volt-e szándék a Városháza fejlesztésére és, hogy Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője volt kijelölve a Városháza ügyében való tárgyalásra. A korábbi miniszterelnök hozzátette: nem Bartscsal beszélt az ingatlan eladásának terveiről, hanem

Hirdetés
azzal, „aki jóval fölötte áll”.

Mindemellett Bajnai belső tanulmányokra is hivatkozik, valamint arra is, hogy a városvezetés részéről továbbra is van szándék az eladásra, illetve azt is felvetette, Tordai Csaba, a főpolgármester főtanácsadója régi kollégája. Bajnai állításai, amelyek szerint „nincs befolyása és közvetítői szerepe” sem, már itt megbuktak – állítja a lap.

A következő napokban újabb hangfelvételek láttak napvilágot, amelyekből mind egyértelműbb volt, hogy a korábbi kormányfő nem passzív szemlélője a fővárosi önkormányzatnál zajló folyamatoknak, hanem bennfentes. A volt miniszterelnök arról beszélt a Városháza eladása kapcsán tartott egyeztetésen, hogy a fővárosi ingatlaneladások körül rendre megjelennek az egyes pártok érdekkörében felbukkanó „cápák”, hogy aztán jutalékot kérhessenek egy sikeres üzlet után.

Felbukkanó cápák

Hirdetés

Bajnai pénteken délelőtt ismét megszólalt a Facebookon. Mint írta, feljelentést tesz az Anonymus-maszkos alak ellen, mert megvágott beszélgetéseket hozott nyilvánosságra. A Magyar Nemzet elismeri, valóban vannak vágások, ám ezek jól hallhatóan, szünetek formájában vannak jelen a felvételeken, nem tűnik úgy, mintha ezeket megpróbálták volna elrejteni. A Bajnait kellemetlen színben feltüntető részeken azonban a volt miniszterelnök egybefüggően beszél, például amikor azt említi, Gansperger régi harcostársa. A pártok környékén felbukkanó cápák kapcsán posztjában úgy fogalmaz, hogy ezek

„minden párt” környékén fellelhetők,

de a felvételeken az egybefüggő részekben ő kizárólag a fővárosi hat pártból álló koalíciót említi meg.

Bajnai arról is írt a posztjában, hogy nincs személyes érdeke és befolyása a Városháza-ügy kapcsán. Ennek ellenére Bodnár Dezső személyében egy másik wallisos is felbukkan a fővárosi korrupciós hálózat alapos ismerőjeként a pénteken közzétett hangfelvételeken.

Hirdetés

Megválaszolatlan kérdések

A lap szerint a Mediaworks Hírcentruma az elmúlt napokban számos kérdést juttatott el a volt kormányfőhöz, aki ezek közül egyre sem válaszolt. Így továbbra sem lehet tudni például, hogy ki az a jóval Barts Balázs felett álló fővárosi vezető, akivel Bajnai tárgyalt a Városháza-projekt ügyében? Miért mondta a volt kormányfő, hogy kifejezetten szeretett volna megismerkedni Gansperger Gyula javaslatával a Városháza hasznosítására, ha ő nem közvetítő?

Kitől kapta azt a választ a fővárosban, hogy a Városháza-projektre „van szándék, s hogy ebből legyen fejlesztés”? Ki lehet az a több, külföldi érdeklődő a Városháza hasznosítására, akiről Bajnai a hangfelvételen beszél? Tudomása szerint hányan vannak? Ki ajánlotta Bajnai Gordonnak Barts Balázst egyeztetésre a Városháza hasznosítása kapcsán? Elismeri-e, hogy közvetítőszerepet játszott a Városháza hasznosítása ügyében?

Hirdetés

Karácsony szerint kamubotrány, Márki-Zay fideszezik, Gyurcsány meg inkább fánkot süt – így kezeli az ellenzék a Városháza-ügyet

Az ellenzék a Városháza-ügyben pár hét alatt a teljes tagadástól eljutott odáig, hogy igazából a Fidesz akarta megvenni a Városházát, nem pedig a főváros eladni. Összeomlott a baloldal kommunikációja a Városháza-ügyben.

Forrás: Mandiner

Hirdetés