Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

A roma jelöltek miatt borulhat az ellenzéki összefogás – A hevesi romák a Fideszre szavaznak..

Hirdetés

Országos terepjáró körútra indult Marki-Zay Péter roma szakreferense, Lakatos Béla, hogy szemügyre vegye, milyen gondokkal, problémákkal küzdenek ma a romák.

Egy 2014-es felmérés szerint az országban több mint háromszáz, telepszerű elrendeződésben élő cigány közösség van, ahol szembetűnően aggályos az ott élők életminősége, a magyar lakossághoz viszonyítva a születéskor várható életkoruk tíz évvel rövidebb.

Hirdetés

Lakatos Béla múlt héten Borsod-Abaúj-Zemplén, majd Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyei szegregátumokat keresett fel, – írja az Index.

Krakkóból nehéz kijutni

A hevesi romatelepen, Krakkóban több mint háromezren élnek, ez a város lakosságának körülbelül harminc százaléka – sorolja a legfontosabb információkat László, aki alkalmi túravezetőként vezeti körbe a látogatókat az utcákon. A szeles, hűvös idő ellenére az utcán gyerekek fociznak, felnőttek beszélgetnek. A felerősödő szél mindenhova hordja a szemetet, de ez szemmel láthatóan senkit nem zavar, az utcában megjelenő ismeretlen látogatókat annál inkább. Néhány ház ablakából kíváncsi tekintetekkel méregették Lakatos Béláékat, más családok a lakásukba invitálták be őket, és kendőzetlenül mutatták meg, milyen nyomorúságos körülmények között élnek. A csapat túravezetője, Laci közben meglepő választ ad arra a kérdésre, mennyien rendelkeznek munkaviszonnyal.

Hirdetés

Sokan járnak dolgozni a telepről, mégis nehéz ebből az élethelyzetből kikeveredni.

Ő maga is, mint sok más fiatal, hosszú évek óta dolgozik Budapesten, van autója, újítgatja a lakását, de a pénz, amit keres, mégsem elég arra, hogy a telepről elköltözzön – kommentálta a helyzetet.

Az itt élő egyik cigányasszonynak, Julinak ugyan volna lehetősége elköltözni a lányához, de úgy véli, ha már 65 évet itt élt le, akkor itt is marad. S ugyan a ház, ahol férjével közösen élnek, javításra szorul, lányánál és annak családjánál szűkösen férnének el. Így inkább maradnak. Végül Juli arra a kérdésre, hogy áprilisban elmegy-e szavazni, egy mosoly kíséretében, cinkosan rávágja, hogy megyek bizony, és a Fideszre szavazok most is.

Hirdetés

Lakatos Béla szerint nem meglepő a válasz. Noha az itt élők közül szinte senki nem tudja igénybe venni az elmúlt években felkínált otthonteremtési támogatásokat, mégis az építőipar fellendülését érzik – magyarázza a roma szakreferens.

Ezek a családok csak azért szavaznak a Fideszre, mert félnek, hogy elveszíthetik az alkalmi munkájukat.

Lakatos Béla szerint a látottak még inkább megerősítették abban, hogy a Krakkóban is vannak olyan problémák, amelyeket a város könnyen tudna orvosolni, például a szociális tűzifa igénylésével, illetve a szemétszállítás megoldásával a közegészségügyi helyzet gyorsan, látványosan javítható lenne, ami ugyanakkor nem igényel nagy összegeket.

Hirdetés

Index nyomán

Hirdetés