Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Lukasenko közölte, hogy tudott a Prigozsin ellen készülő merényletről és tájékoztatta a Kremlt

Hirdetés

Alekszandr Lukasenko belorusz elnök tudomást szerzett a Wagner-csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin elleni merénylet előkészítéséről, és ezt az információt továbbította a Kremlnek – mondta a politikus egy interjúban.

Amikor legutóbb az Emírségekbe repültünk (január-februárban – a szerk.), nagyon komoly, mélyebb forrásokból származó információkat kaptam Jevgenyij Prigozsin elleni merényletről” – idézi az elnök szavait a Sputnik Belarusz.

Elmondása szerint két órán belül átadott egy rejtjeles üzenetet az Egyesült Arab Emírségekben lévő orosz nagykövetnek, hogy tájékoztassa Vlagyimir Putyint és Alekszandr Bortnyikovot, az FSZB vezetőjét. Néhány perccel később Lukasenko megkérdezte Prigozsinál, hogy az információ eljutott-e hozzá, és az üzletember megerősítette, hogy Putyin figyelmeztette őt a készülő akciókra.

Hirdetés

Korábban egy Moszkvából Szentpétervárra tartó Embraer Legacy magánrepülőgép zuhant le a Tveri területen. A rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte, hogy a fedélzeten tartózkodók mind meghaltak. A Roszaviacija orosz légügyi hatóság szerint az utasok között volt a Wagner alapítója, Jevgenyij Prigozsin is.

A belorusz elnök azt mondta, nem tudja, ki tette, és hozzátette: nem hiszi, hogy a gépet rakétával lőhették volna le.

“Csak a főparancsnok az, aki parancsot adhat a légi és űrerőknek, hogy tegyenek valamit. Ezután parancsot adnak egy adott egységnek. Ez utóbbi pedig parancsot ad egy adott számításnak. Tisztában vagy vele, hogy hány ember vesz részt ebben? Miféle idióta tenne ilyet? Bár nem tagadom: a fene tudja, lehet, hogy néhány őrült döntött így. De én ezt nem hiszem” – tette hozzá Lukasenko.

Hirdetés

Megjegyzi, hogy sokan az orosz elnökre próbálják “ráhúzni” a felelősséget a katasztrófáért. A belarusz államfő szerint azonban az orosz vezetőnek ehhez semmi köze.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés