Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Drámai részletek: ez lesz a Wagner sorsa Prigozsin halála után

Hirdetés

Interjút készített a Magyar Nemzet Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértővel, akit egy moszkvai biztonságpolitikai konferenciáról visszatérve kérdeztek arról, mi lesz a sorsa a Wagner-csoportnak Jevgenyij Prigozsin halála után.

Szerdán rejtélyes körülmények között meghalt Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport zsoldoshadsereg alapítója Oroszországban, miután a magánrepülőgépe ismeretlen eredetű robbanás következtében lezuhant.

Azóta számos elmélet született úgy Prigozsin halálával, mind a Wagner-csoport sorsával kapcsolatban. Georg Spöttle, biztonságpolitikai szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, a Wagner-csoportnak nagyon fontos szerepe van az orosz érdekérvényesítésben –  vagy ahogy fogalmazott, „terjeszkedésben” – Afrikában. Emlékeztetett továbbá, Líbiában a zsoldoshadsereg támogatta Haftar tábornokot szemben a nyugat-barát tripoli kormánnyal, de Nigerben és Maliban is jelen vannak a Wagner-zsoldosok. Szerinte

Hirdetés

JELENTŐS SZEREPE VAN A WAGNER-CSOPORT JELENLÉTÉNEK IS ABBAN, HOGY A NIGERI HELYZET EGYELŐRE NEM ESZKALÁLÓDOTT KOMOLYABBAN ÉS NEM TÖRT KI EGY REGIONÁLIS HÁBORÚ.

Elmondta, Maliban azért cserélték le a német és francia erőket a Wagnerre, mivel a szíriai tapasztalataiknak köszönhetően hatékonyabban harcoltak a dzsihadisták ellen, mint a nyugati katonák. A Kreml tagadja, hogy köze lett volna a Prigozsin elleni merénylethez, ezzel összefüggésben Georg Spöttle úgy nyilatkozott:

Az, hogy a Wagner-csoport feje meghalhatott, egy őrült nagy veszteség Oroszországnak. Én ezért is zárnám ki, hogy Oroszországnak, az orosz kormánynak köze lenne hozzá, hiszen az orosz katonai külpolitikának nagyon erős támasza volt ez a csapat

Hirdetés

– mondta.

Prigozsinról rengetegen emlékeznek meg Oroszországban gyertyákkal, virágokkal, a Wagner-vezérnek elképesztő kultusza alakult ki hazájában. Ezzel kapcsolatban Georg Spöttle úgy nyilatkozott:

Nagyon sokan szerették Prigozsint, akiről azt mondták, hogy egy elképesztő patrióta volt, az életét adta volna Oroszországért

Hirdetés

Hirdetés

Ugyanakkor szerinte most nagyon sok a kérdőjel a zsoldossereg jövőjét illetően, például

KI FOGJA VEZETNI EZUTÁN A WAGNERT?

Lehet, hogy a csoport feloszlik, nem lehet tudni, sok a bizonytalanság. Nem lehet tudni, hogy fogják megkapni a zsoldot, egyáltalán ki adja majd a parancsokat a továbbiakban. Elképzelhető, hogy egy orosz oligarcha vegye át az alakulat irányítását, ugyanakkor az is kérdéses, hogy ezt a személyt a Wagner-zsoldosok elfogadják-e majd. Ugyanakkor Georg Spöttle szerint most valószínűtlen, hogy a Wagner-csoport a júniusihoz hasonló magánakciót – akár zendülést –  is indíthat.

Hirdetés

Akkor magukra maradnának, nyilvánvalóan az orosz állam nem egyezne abba bele, hogy megtámadjanak egy NATO-országot. Ráadásul a lengyel hadsereg nagyon erős, modern amerikai technológiával rendelkezik, nyilvánvaló, hogy ez egy öngyilkos akció lenne, és Oroszország azonnal elhatárolódna tőlük

– mondta a szakértő.

Forrás: Origo

Hirdetés