Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Kiszivárgott: 20 ezer fős orosz elitegység készülődik, több országban beavatkozhatnak

Hirdetés

20 ezer fős különleges műveleti csoportot tervez létrehozni az orosz katonai hírszerzés (GU vagy GRU), azzal a céllal, hogy átvegyék a Wagner csoport közel-keleti és afrikai érdekeltségeit – tette közzé az információt egy jól értesült orosz Telegram-csatorna. Oroszország ezzel a „leplezett” külföldi katonai tevékenység helyett lényegében a nyílt katonai intervenció politikájára váltana, – írja a Portfolio.

A 800 ezer követővel rendelkező VCsK-OGPU információi szerint a kontingens létrehozása régóta tervben van, az ötlet Andrej Averjanov tábornoktól, hírszerzési vezetőtől származik.

Averjanov – valószínűleg a Wagner-lázadás óta -, azt tervezi, hogy teljes egészében a GU különleges erőivel cseréli le a Wagner-csoportot az Oroszország számára fontos feltörekvő országokban. Az elképzelés célja nyilvánvalóan az lenne, hogy a kiszámíthatatlan és diszlojális zsoldosok helyett egy orosz védelmi minisztérium által közvetlenül irányított szervezethez, az orosz katonai hírszerzéshez kerüljenek a fontos külföldi érdekek.

Hirdetés

Az, hogy Moszkva most módszertant vált külföldi érdekeltségeinek védelmében, nyilvánvalóan azt jelzi, hogy az orosz államapparátus nem tart a nyugati szankcióktól, megtorló intézkedésektől, úgy érzik, nem indokolt tovább „rejtegetni” Oroszország külföldi katonai jelenlétét. A GU kommandósai emellett valószínűleg lényegesen lojálisabbak, megbízhatóbbak és kiszámíthatóbbak lesznek, mint a Wagner csoport túlságosan önállóvá és asszertívvá váló tagjai, vezetői.

Portfolio.hu nyomán

Hirdetés

Hirdetés