Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Nem engednek a lengyel kamionosok: 3000 ukrán teherautó rekedt a határon

Hirdetés

Nagyjából 3000 ukrán teherautó rekedt a lengyel határon a tiltakozó lengyel kamionosok blokádja miatt – írja a Reuters.

Az ukrán hatóságok arról számoltak be, hogy mintegy 3000, elsősorban Ukrajnából érkező teherautó rekedt a határ lengyel oldalán a lengyel kamionosok több mint tíz napja tartó blokádja miatt.

A lengyel kamionosok tiltakozása a hónap elején kezdődött három ukrán határátkelőhelyen. Azt követelik, hogy a kormány határozottabban lépjen fel az ukrán fuvarozókkal szemben.
Kamionsor a lengyelországi Dorohusk településnél 2023. november 10-én (fotó: AFP)

Hirdetés

A megoldásra irányuló tárgyalási kísérletek ellenére ukrán tisztviselők a múlt héten bejelentették, hogy Varsóval nem született megállapodás a tiltakozás befejezéséről. Ukrajna miniszterelnök-helyettese, Olekszandr Kubrakov azt írta:

Több mint 10 napja blokkolják az ukrán járművezetőket a lengyel határon. Több ezer ember kénytelen nehéz körülmények között, korlátozott élelem, víz és üzemanyag mellett élni.


Kamionok várják, hogy beléphessenek Ukrajnába a Rava-Ruska-Hrebenne átkelőnél (fotó: Suspilne Lviv)

Hirdetés

Van olyan határátkelő, ahol 30 kilométeres sor alakult ki.

Az ukrán határőrök szerint jelenleg óránként csak néhány jármű jut át a lengyel határ lezárt ellenőrzőpontjain. Ez a fennakadás jelentős hatással van a kereskedelemre; az ukrán gabonakereskedők múlt héten arról számoltak be, hogy az Ukrajnából származó élelmiszer-szállítmányok november első felében 2,7%-kal csökkentek a lengyel határon a sztrájk okozta nehézségek miatt.

Hirdetés

A Spike Brokers, az exportstatisztikák nyomon követésére szakosodott cég jelentése szerint a lengyel-ukrán határon lévő vámellenőrző pontokon áthaladó rakomány napi 4000 tonnára csökkent, ami jelentős visszaesés az egy hónappal korábbi napi 7500 tonnás csúcshoz képest.

(Portfólió)

Frissítés: Jelentős torlódás Záhonynál a lengyel és a felvidéki blokád miatt

Jelentős a kamionsor a záhonyi gúny-határátkelőhelyen a lengyel és szlovák fuvarozók blokádja miatt, a magyar és ukrán vám- és határrendészeti szervek folyamatosan dolgoznak a feltorlódott kamionsor gyors átléptetésén, azonban a Tisza-híd és az átkelőhely befogadóképessége nagyban korlátozza lehetőségeket – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vasárnap az MTI-vel.

A lengyel és szlovák fuvarozók blokáddal nehezítik a be- és kilépést Ukrajna irányába. Ennek hatására jelentősen megnőtt a forgalom a záhonyi határátkelőhelyen, a magyar oldalon jelentős, néha tíz kilométert is meghaladó kamionsor várja a kiléptetést – áll a közleményben. A tájékoztatás szerint a magyar és az ukrán hatóságok összehangolt munkájának eredményeképp a kamionforgalom áteresztése nőtt, a vámszolgálatok mindkét oldalon azon dolgoznak, hogy tovább bővítsék kapacitásaikat. A lengyel és felvidéki blokád miatt egyre több fuvarozó veszi az irányt a túlterhelt, de mégis megbízhatóan működő záhonyi határátkelőhely felé. A személyforgalom határátléptetését a kialakult helyzet nem befolyásolja, ugyanakkor a határátkelőhely megközelítésekor – a kamionsor miatt – fokozott figyelemmel kell közlekedni – hívta fel a figyelmet a NAV.

(MTI, Kuruc nyomán)

Hirdetés