Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Védelmipénz-tervezet készül Kijevben: aki eleget fizet a maffiaállamnak, az életben maradhat

Hirdetés

Az ukrán hatóságok azt fontolgatják, hogy a magas jövedelműeket mentesítenék a sorozás alól, ha befizetik az adójukat – írja az ukrán Forbes, az ukrán elnöki hivatal névtelen forrásaira hivatkozva.


Illusztráció: wane.com

A lap forrása azt állította, hogy az elnöki adminisztráció arról tárgyal, hogy a tervezet mentességekre vonatkozó kritériumokat kiterjesszék a gazdaság „kritikus ágazatainak” alkalmazottaira és azokra, akik meghatározott minimumot fizetnek be adóként.

Hirdetés

A névtelenséget kérő tisztviselő azt mondta, hogy a küszöbérték havi 6000 hrivnya (54 ezer forint) adó, ami 33 ezer 400 hrivnya (303 ezer forint) fizetést jelent. Az ország parlamentjének négy különböző forrása is megerősítette a Forbesnak, hogy tárgyalnak egy ilyen tervezetről, de annak kidolgozása még folyamatban.

Egy névtelenül nyilatkozó parlamenti dolgozó foglalta össze a koncepciót: „Vagy megvéded az országot az ukrán fegyveres erőkben, vagy gazdaságilag támogatod a fegyveres erőket és az államot.” A cikk megjegyezte, hogy Zelenszkij elnök újévi beszédében is erről beszélt.

Egy másik forrás rámutatott: a rendszer arra ösztönözné a munkavállalókat, hogy kevesebb adót csaljanak el. A Forbes szerint több másik összeghatár is szóba került már, 35 000, (317 ezer forint) illetve 66 000 hrivnyás (599 ezer forint) küszöbértékkel.

Hirdetés

A statisztikák szerint Ukrajnában 2023-ban 23 000 hrivnya volt az átlagfizetés, és a lakosság mindössze 15 százaléka keresett 33 400 hrivnya felett.

A múlt hónapban Zelenszkij elnök azt állította, hogy a hadseregnek további 450-500 ezer embert kellene mozgósítania.

(Forbes – Mandiner nyomán)

Hirdetés

Hirdetés