Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Antonov: több ország fogja elhagyni a dollárt, ha az USA elkobozza az orosz vagyont

Hirdetés

Az USA tervei a külföldön befagyasztott orosz vagyon elkobzására rákényszerítenek más országokat, hogy fontolóra vegyék a dollár elhagyását, mivel a valuta politikai eszközként való használata aláássa annak hitelességét – mondta Oroszország amerikai nagykövete, Anatolij Antonov.

A nagykövet szombaton Washingtonban tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Oroszország törvénytelennek tart minden olyan kísérletet, amely szuverén vagyonának megcsapolására irányul.

“A Fehér Ház önző politikai célok által motivált “kreatív” elképzelései, mint például az orosz állami vagyon elkobzása, nemcsak a nemzetközi joggal ellentétesek, hanem a józan észnek is ellentmondanak” – jelentette ki Antonov. Hozzátette, hogy ezek az intézkedések már “segítettek” abban, hogy Moszkva és Washington kétoldalú kapcsolatai “zsákutcába” kerüljenek.

Hirdetés

“Ráadásul arra kényszerítik az értelmes nemzeti fővárosokat, hogy komolyan fontolóra vegyék a dollár elhagyását. Ez ismét megerősíti a multipolaritás felé való globális átmenet sürgős szükségességét” – hangsúlyozta a diplomata.

Antonov korábban arra figyelmeztetett, hogy Oroszország kénytelen lesz viszonozni, ha a nyugati országok úgy döntenek, hogy elkobozzák a vagyonát.

Az EU, az Egyesült Államok, Japán és Kanada 2022-ben mintegy 300 milliárd dollárnyi orosz jegybanki eszközt fagyasztott be a Moszkva elleni, Ukrajnával kapcsolatos szankciók miatt. Mintegy 200 milliárd dollárt az EU-ban tartanak, nagyrészt a belga Euroclear elszámolóházban.

Hirdetés

Brüsszel jelenleg olyan terveken dolgozik, amelyek szerint az ezekből az alapokból származó nyereségre váratlan adót vetne ki, ugyanakkor úgy döntött, hogy a befagyasztott pénzt nem kobozza el teljes egészében. Az unióban sokan aggódnak amiatt, hogy ez alááshatja az euróövezet gazdasági stabilitását.

Eközben az Egyesült Államok, amely állítólag mintegy 5 milliárd dollárnyi orosz központi banki eszközt birtokol, más országokat is arra ösztönöz, hogy maguk foglalják le a pénzeszközöket. A kérdést várhatóan a G7 vezetőinek februári találkozóján vitatják meg, az ukrajnai konfliktus kezdetének második évfordulója előtt.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
Hirdetés