Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Orbán Ursula von der Leyen leváltására szólított fel

Hirdetés

Orbán Viktor magyar miniszterelnök felszólított Ursula von der Leyen leváltására az Európai Bizottság elnöki posztjáról, mivel az általa töltött öt évet az EU történetének “legrosszabb” éveinek nevezte.

A Funke német médiacsoport újságíróinak vasárnap azt mondta, hogy az EU zöld átállása ellentétes volt az unió gazdasági és ipari érdekeivel, és a migrációs csomagja is teljesen sikertelennek bizonyult.

“Az elmúlt öt év talán az EU történetének legrosszabb öt éve volt. Az Európai Bizottság és a brüsszeli elit sikerei gyengék” – mondta Orbán.Az EU-nak hatékony vezetésre van szüksége, és “rengeteg” tehetséges politikus van, akik “képesek ellátni ezt a feladatot” – mondta a magyar miniszterelnök. Azt állította, hogy a közelmúltbeli európai parlamenti választások eredménye is azt mutatta, hogy az emberek változást akarnak Brüsszelben.

Hirdetés

A hónap elején tartott választásokon a szavazók jelentősen jobbra tolódtak, Németországban és Franciaországban a kormánykoalíciókat a jobboldali pártok győzték le.

“De ahogy most néz ki, ugyanaz a koalíció marad hatalmon. Nem örülök annak, ahogy a dolgok alakulnak” – mondta Orbán. “Strukturális problémánk van“.A centrista pártok megtartották többségüket az Európai Parlamentben, a Manfred Weber vezette Európai Néppárt (EPP) 190 mandátumot szerzett.

Leyen második ciklusra pályázik az Európai Bizottság elnöki posztjára, és kijelentette, hogy célja, hogy “széles többséget építsen ki egy erős Európa számára”, és hogy Brüsszelt “Ukrajna-barát úton” tartsa.

Hirdetés

Az Európai Parlament képviselői a július 18-ra tervezett szavazáson mondhatják el véleményüket a Bizottság következő elnökének megerősítéséről. Von der Leyennek az EP-képviselők többségének szavazatát kell megszereznie.

Orbán azt is mondta, hogy ha az európaiak “lépést akarnak tartani az amerikaiakkal, akkor újra talpra kell állniuk”. Dicsérte Donald Trump volt amerikai elnököt, mondván, hogy “101 százalékos bizalommal” van iránta, és “a béke emberének nevezte, mert egyetlen háborút sem indított”.

Orbán régóta éles hangon bírálja a Nyugat ukrajnai konfliktushoz való hozzáállását, különösen a Kijevbe irányuló fegyverszállításokat.

Hirdetés

VH

Hirdetés

Hirdetés