Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Bloomberg: megérkeztek az első F-16-os vadászgépek Ukrajnába

Hirdetés

Megérkezett Ukrajnába az amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépek első szállítmánya – jelentette szerdán a Bloomberg. A harci gépek száma „csekély” – mondták a hírügynökségnek névtelenséget kérő források. Kijev egyelőre nem kommentálta a fejleményt.

A repülőgépek eredete egyelőre nem tisztázott. Tavaly a NATO-államok egy csoportja, köztük Dánia, Hollandia, Belgium, Kanada, Luxemburg, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia és Svédország megalakította az úgynevezett „F-16-os koalíciót”. Ehhez később Görögország, az Egyesült Államok, Bulgária és Franciaország is csatlakozott.

A „koalíció” egyes tagjai, köztük Hollandia és Dánia, vállalták, hogy saját készleteikből nyugati repülőgépeket bocsátanak Kijev rendelkezésére, míg mások ukrán pilótákat képeztek ki.

Hirdetés

Amszterdam összesen 24 repülőgépet ígért, Koppenhága pedig azt mondta, hogy további 19-et biztosít. Norvégia szintén nemrég kijelentette, hogy hat vadászgépet adományoz Kijevnek.

A Bloomberg által idézett források szerint egy bizonyos, e hónap végére kitűzött határidőt „betartottak”, és a vadászgépeket időben leszállították. Korábban júliusban a leköszönő holland kormány azt mondta, hogy az F-16-osok átadásának minden előkészülete befejeződött, és az átadásra „hamarosan” sor kerül.

Nem világos, hogy a Kijev nyugati támogatói által a gépek kezelésére kiképzett ukrán pilóták azonnal használatba vehetik-e a harci gépeket – írta a Bloomberg.

Hirdetés

Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Diana Davitjan nem volt hajlandó kommentálni a kérdést, amikor a hírügynökség megkereste – írta a hírportál.

Moszkva többször kijelentette, hogy az F-16-osok nem fogják megváltoztatni a konfliktus kimenetelét, ahogyan a Kijevnek biztosított többi nyugati fegyver sem. Az orosz hadsereg meg fogja semmisíteni a gépeket, ahogyan más nyugati szállítású eszközzel is tette – mondta korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A múlt héten Kijev legfőbb katonai parancsnoka, Olekszandr Szirszkij vezérezredes a The Guardian című lapnak elismerte, hogy az ukrán hadseregnek korlátoznia kell az F-16-osok használatát, hogy elkerüljék, hogy az orosz erők lelőjék őket. Moszkva „nagyon erős” légvédelemmel rendelkezik – mondta akkor a tábornok, hozzátéve, hogy az amerikai gyártmányú gépeknek több tucat kilométerre kellene maradniuk a frontvonaltól, hogy elkerüljék a komoly kockázatot.

Hirdetés

Egy orosz magáncég korábban 15 millió rubel (60 millió forint) vérdíjat ajánlott fel a konfliktus első F-16-osának megsemmisítéséért.

Oroszország többször figyelmeztetett arra, hogy a nyugati államok által Kijevnek nyújtott egyre nagyobb mértékű támogatás csak meghosszabbítja a konfliktust és az emberi szenvedést. Az egyre nehezebb fegyverek folyamatos szállítása Ukrajnának egyben a konfliktus de facto résztvevőivé teszi Kijev nyugati támogatóit – közölték. Moszkva vezető tisztségviselői, köztük Vlagyimir Putyin elnök, az ukrajnai válságot Washington és NATO-szövetségesei által Oroszország ellen vívott proxy-háborúnak nevezték.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés