Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Orosz nukleáris erőművet foglalnának el az ukránok

Hirdetés

Zelenszkij elnök szeretne sikereket felmutatni, mielőtt tárgyalóasztalhoz ülne Moszkvával.

Mint arról beszámoltunk, merész, de katonai szempontból nehezen értelmezhető támadást indított az ukrán hadsereg a határtól mélyen orosz területen fekvő Kurszk térsége ellen.

A behatolás célja esetleg a közeli Kurszki Atomerőmű elfoglalása lehet – írja elemzésében a brit The Sun.

Hirdetés

Ezzel az ukránok „megzsarolhatnák” Vlagyimir Putyint, aki az eddig általa elfoglalt területek átadását nevezte feltételnek a Kijevvel kötendő békemegállapodáshoz.

Kijev egyik követelése azt lehet, hogy a Kurszki nukleáris létesítményért cserébe az oroszok adják át a zaporizzsjai atomerőművet, amely Európa legnagyobb ilyen létesítménye.
A lap által közzétett felvételen látható, amint ukrán repülőgépek és katonai alakulatok hatolnak be Oroszország területére.

Putyin „súlyos provokációnak” minősítette a kurszki terület elleni támadást és azzal vádolta az ukrán erőket, hogy „válogatás nélkül tüzelnek” polgári célpontokra.

Hirdetés

Az orosz hadsereg szerint Ukrajna 300 katonát, 11 harckocsit és 20 páncélozott harcjárművet küldött át az északkeleti határon. Ez ugyanaz a régió, amelyet az Ukrajnát támogató lázadók márciusban egy támadás során megrohamoztak.

A harcok elől az orosz hatóságok kénytelenek voltak több ezer civilt evakuálni a térségből.

Ukrajna győzelmi jelentésében azt állította, hogy Oroszország már „nem ellenőrzi a határt”. Az orosz védelmi minisztérium szerint azonban a támadást visszaverték, és ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.

Hirdetés

Forrás: Kárpáthír

Hirdetés