Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Putyin készen áll egy Nyugat-Európa elleni csapásra

Hirdetés

Vlagyimir Putyin nem viccel, Oroszország felkészült egy Nyugat-Európa elleni csapásra 

Oroszország már az Ukrajna elleni teljes körű invázió előtt felkészítette haditengerészetét arra, hogy a NATO-val való esetleges konfliktus esetén nukleáris rakétákkal csapást mérjen Nyugat-Európára – írja a Financial Times.

Miután a lap birtokába jutott néhány titkosított orosz dokumentum, kiderült, nagy hatótávolságú célpontok – például Franciaország nyugati partvidéke és az Egyesült Királyságban található Barrow-in-Furness – térképeit részletesen ismertették a tiszteknek tartott prezentációban Oroszországban. Ez ráadásul megelőzte Oroszország teljes körű ukrajnai invázióját.

Hirdetés

Ugyanebből a 29 titkos orosz katonai dossziéból derült ki, hogy Moszkva taktikai nukleáris fegyverek alkalmazását gyakorolta egy világhatalommal való konfliktus korai szakaszában. A legutóbbi leleplezésekből kiderült, hogy Oroszország a NATO-val való közvetlen határán messze túl is konfliktust képzelt el a Nyugattal, és pusztító csapások sorozatát tervezte végrehajtani Nyugat-Európában.

A 2008 és 2014 között összeállított akták tartalmazzák a hagyományos robbanófejeket és taktikai nukleáris fegyvereket egyaránt szállító rakéták célpontjainak listáját. Orosz tisztviselők hangsúlyozták a korai nukleáris csapások előnyeit is.

Elemzők, akik látták a dokumentumokat, úgy gondolják, hogy azok összhangban vannak azzal, ahogyan a NATO értékeli az orosz haditengerészet által indított nagy hatótávolságú rakétacsapások fenyegetését, valamint azzal, hogy Oroszország milyen gyorsan vetne be nukleáris fegyvereket – írja meg az Index.

Hirdetés
Hirdetés