Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Az ukránok lőtték le saját F-16-os vadászukat

Hirdetés

Marjana Bezuglaya, a Verhovna Rada képviselője elmondta, hogy az F–16-os vadászgépet az ukrán Patriot rendszer rakétája lőtte le. Erről a Telegram-csatornáján írt – vette észre a ria.ru.

„Információim szerint Olekszij „Holdhal” Mes ukrán pilóta F–16-osát a Patriot föld-levegő rakétarendszer lőtte le az egységek közötti diszkoordináció miatt” – írta.

Korábban csütörtökön a Wall Street Journal arról számolt be, hogy az Ukrajnának átadott F–16-os vadászgépek egyike augusztus 26-án lezuhant.

Hirdetés

Előzőleg a „Strana.ua” című kiadvány egy ukrán pilóta haláláról számolt be, aki az F-16-oson képezte magát. A gyászjelentés szerint Olekszij Mes’ pilóta augusztus 26-án halt meg egy harci bevetés során.

Az AFU vezérkara elismerte az Ukrajnának átadott F-16-os vadászgép elvesztését, és közölte, hogy egy különbizottság vizsgálja a baleset okait.

Augusztus elején Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy az F–16-os megérkezett Ukrajnába. Egy nappal korábban az Economist magazin arról írt, hogy az ukrán fegyveres erők átadták az első tíz darabot a 79 amerikai vadászgépből. A média megjegyezte, hogy ez mindössze egy évvel azután történt, hogy Joe Biden kormánya jóváhagyta azok küldését a posztszovjet köztársaságba.

Hirdetés

Zelenszkij augusztus 27-én, hétfőn tartott sajtótájékoztatóján azt állította, hogy egy nappal korábban az ukrán hadsereg F–16-osokat használt az orosz csapatok csapásai során, állítólag rakétákat és drónokat lőttek le velük.

A Pentagon helyettes szóvivője, Sabrina Singh csütörtökön elutasította azoknak a médiakiadványoknak a valóságtartalmát, amelyek szerint Ukrajna saját Patriot légvédelmi rendszerével lőtt le egy hozzá tartozó F–16-os vadászgépet.

„Nem vagyok hajlandó megerősíteni ezt az információt”

Hirdetés

– mondta Singh a médiában megjelenteket kommentáló tájékoztatón.

Hozzátette, hogy Kijev nem fordult Washingtonhoz azzal a kéréssel, hogy vegyen részt a neki átadott vadászgép lezuhanásával kapcsolatos incidens kivizsgálásában.

Forrás: Magyar Hírlap

Hirdetés

Hirdetés