Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

GazdaságHírekVilág

Új csúcsot ért el Oroszország aranytartaléka

Hirdetés

Oroszország aranyállománya új csúcsot ért el, 188,8 milliárd dollárt, és a központi bank szerint az ország nemzetközi tartalékaiban az aranyrudak aránya közel negyedszázad óta először haladja meg a 30%-ot.

Az orosz jegybank pénteken arról számolt be, hogy a nemzetközi tartalékokban lévő monetáris arany értéke augusztus eleje óta több mint 9 milliárd dollárral, azaz 5,1%-kal nőtt.

Az arany ára augusztusban 3,6%-kal emelkedett, és a hónapot 2513 dollár/uncia áron zárt, ami azt jelenti, hogy az oroszországi készletek értéknövekedésének jelentős része az átértékelődési hatásnak köszönhető.

Hirdetés

Ez még mindig a monetáris arany legmagasabb aránya Oroszország nemzetközi eszközein belül 2000 januárja óta, amikor ez az arány elérte a 31,2%-ot. Az ország modernkori történetében a legmagasabb szintet 1993 januárjában jegyezték fel, 56,9%-ot.

A központi bank szerint az ország nemzetközi tartalékai tovább nőttek, szeptember 1-jén 613,7 milliárd dollárt értek el, ami több mint 11 milliárd dollárral több, mint az előző hónaphoz képest.

Oroszország nemzetközi tartalékait hivatalosan úgy határozzák meg, mint az Orosz Bank és az ország kormánya által tartott, nagymértékben likvid külföldi eszközöket, amelyek külföldi valutákból, az IMF-nél lévő különleges lehívási jogokból és monetáris aranyból állnak.

Hirdetés

Oroszország nemzetközi tartalékainak közel felét 2022 elején befagyasztották Nyugaton az Ukrajnával kapcsolatos szankciók részeként. Az orosz jegybank nem közölt részletes bontást arról, hogy mit zároltak.

Az orosz tartalékok nem befagyasztott része az országon belül tartott aranyból és devizából, valamint kínai jüantartalékokból áll.

Elvira Nabiullina, az Orosz Nemzeti Bank vezetője szerint az ország pénzügyi stabilitását nem befolyásolja, ha a Nyugat elkobozza a befagyasztott vagyonát. A szabályozó hatóság évek óta diverzifikálja devizatartalékait, és Nabiullina szerint jelenleg olyan tartalékokkal végez műveleteket, amelyeket nem érintenek a szankciók.

Hirdetés

Moszkva törvénytelennek ítélte a központi banki eszközök befagyasztását, mondván, hogy az „aláássa a nyugati országok hitelességét”. A Kreml megtorlásra figyelmeztetett, ha a pénzeszközöket ellopják.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés

Hirdetés