Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Atomháborúról beszél Stoltenberg

Hirdetés

A Kreml veszélyesnek nevezi Stoltenberg megjegyzéseit az Oroszország elleni rakétacsapásokról. Zelenszkij ukrán elnök már hónapok óta követeli, hogy szövetségesei engedélyezzék, hogy nagy hatótávolságú nyugati fegyverekkel mérjen csapást Oroszországra.

A Kreml veszélyesnek minősítette Jens Stoltenberg, a NATO leköszönő vezetőjének megjegyzéseit. A főtitkár szerint ugyanis a Nyugat azon döntése, amely lehetővé tenné Ukrajnának, hogy nagy hatótávolságú fegyvereket használjon az Oroszország elleni csapásra, nem lenne olyan vörös vonal, amely eszkalációhoz vezetne.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hónapok óta könyörög a szövetségeseinek, hogy engedjék meg Ukrajnának, hogy nagy hatótávolságú nyugati rakétákkal lője Oroszországot. Kijev szerint ezzel korlátozhatnák Moszkva támadási képességét.

Hirdetés
Ez is érdekelheti:  Zelenszkij összebalhézott Kijevben a lengyel külügyminiszterrel

A The Timesnak adott, kedden megjelent interjújában Stoltenberg elutasította Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt heti figyelmeztetését, miszerint, ha Ukrajna ilyen fegyvereket használ, hogy mélyen orosz területekre csapjon le, akkor valójában közvetlen harc lesz a Nyugat és Oroszország között.

A leköszönő főtitkár szerint Moszkvában is belátják, hogy a NATO a világ legerősebb katonai szövetsége, s hogy az atomháborút nem lehet megnyerni.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ezzel kapcsolatban aláhúzta, veszélyesek Stoltenberg kijelentései.

Hirdetés

Ez a hivalkodó vágy, hogy ne vegyük komolyan az orosz elnök kijelentéseit, teljesen rövidlátó és szakszerűtlen – mondta Peszkov.

Stoltenberg álláspontja rendkívül provokatív és veszélyes – tette hozzá.

Minden NATO-tagország egyénileg dönthet arról, hogy engedélyezi-e Ukrajnának, hogy nagy hatótávolságú nyugati fegyvereivel csapást mérjen a belső orosz területekre. Erről beszélt Jens Stoltenberg leköszönő NATO-főtitkár egy rádióinterjúban.

Hirdetés

Az egyes szövetségesek feladata, hogy meghozzák ezeket a döntéseket, de fontos, hogy mi is szorosan konzultáljunk ezekről a kérdésekről – mondta Stoltenberg.

NIF

Hirdetés

Hirdetés