Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Üldözési mániától szenvedne Volodimir Zelenszkij?

Hirdetés

Folytatja a tisztogatást Zelenszkij? – ezzel a címmel közölt cikket a magyarnemzet.hu. Mint az oldal az NV ukrán hírportál alapján megírta, hamarosan távozhat posztjáról Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

A lap forrása szerint Budanov utódát már ki is választhatták. Kiemelték, hogy a 38 éves Budanov 2020 augusztusa óta vezeti az ukrán katonai hírszerzést. Az orosz–ukrán háború alatt a HUR több sikeres műveletet is végrehajtott az oroszok ellen, többek között orosz hajókat semmisített meg a Fekete-tengeren, valamint lőszerraktárakat támadott.

Az NV-nek nyilatkozó Szerhij Rahmanyin parlamenti képviselő szerint Budanov esetleges leváltásának hátterében a hírszerzési főnök és Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője közötti feszült viszony állhat. – A találgatások szerint az 55 éves Oleh Ivascsenko, az ukrán külföldi hírszerző szolgálat jelenlegi vezetője veheti át Budanov helyét a HUR élén – írta az Euromaidan Press ukrán hírportál.

Hirdetés

Emlékezzünk vissza, Zelenszkij tisztogatási akciójáról körülbelül egy hónapja adtunk hírt. Megírtuk akkor, szeptember 4-én, hogy az ukrán külügyminiszter benyújtotta a lemondását. Hozzátettük: Denisz Maljuszka igazságügyi, Olekszandr Kamisin, a stratégiai iparágakért felelős, valamint Ruszlan Sztrilec, a környezetvédelmi tárca vezetője már kedden bejelentettéka távozásukat.

Vette a kalapját Vitalij Koval, az ukrán állami vagyonkezelő alap elnöke, és Zelenszkij felmentette kabinetfőnökének helyettesét, Rosztyiszlav Surmát is. Az Ukrainszka Pravda arról írt egy hónapja, hogy a miniszterelnököt, Denisz Smihalt szintén lapátra fogja tenni a színész-elnök, de ez nem következett még be.

Előzőleg, 2023 januárjában Olekszij Aresztovics elnöki tanácsadó is lemondott, 2023 szeptemberében pedig Zelenszkij kirúgta Olekszij Reznyikov védelmi minisztert, amikor már látni lehetett, hogy a tavaszira tervezett „nagy nyári ellentámadás” offenzívának kicsi, kudarcnak viszont hatalmas.

Hirdetés

Ráadásul februártól egymást érték a korrupciós botrányok a tárcánál, így nem az volt a kérdés, hogy repül-e Reznyikov, hanem az, hogy mikor. Idén februárban Valerij Zaluzsnijra került a sor, akivel Zelenszkij heteken át vitatkozott, lényegében a nyílt színen.

Úgy hiszem, ez a fajta tisztogatási hullám akkor jön el, amikor egy vezető már annyira paranoiássá válik, hogy már nem bízik senkiben! A színészelnöknek, úgy tűnik, lassan lefő a kávé!

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés
Hirdetés