Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Argentína megígérte, hogy visszaszerzi a Falkland-szigeteket

Hirdetés

Argentína vissza kívánja szerezni a Malvin-szigetek (Falkland-szigetek) feletti teljes szuverenitást – közölte Diana Mondino külügyminiszter az X közösségi hálózaton annak fényében, hogy London úgy döntött, Mauritiusnak adja át az Indiai-óceánon található Chagos-szigetcsoport feletti szuverenitást.

„A mauritiusi polgároknak sikerült visszaszerezniük a Chagos-szigetek területét. Ez a mérföldkő az utolsó brit gyarmat végét jelenti Afrikában. Üdvözöljük ezt a lépést. A megkezdett utat követve, konkrét tettekkel és nem üres szónoklatokkal fogjuk visszaszerezni a teljes szuverenitást a Malvin-szigetek felett” – írta.

Hirdetés

Nagy-Britannia csütörtökön bejelentette, hogy átadja Mauritiusnak az Indiai-óceánon található Chagos-szigetcsoport felségterületét. Ezzel London 99 évig megtartja az ellenőrzést a legnagyobb szigeten, Diego Garcián lévő brit-amerikai támaszpont felett.

Alison Blake, a Falkland-szigetek kormányzója korábban azt mondta, hogy a brit hatóságok – a Chagos-szigetek feletti szuverenitás Mauritiusnak történő átadásáról szóló megállapodásokkal összefüggésben – megerősítették, hogy nem áll szándékukban lemondani a Falkland-szigetek feletti ellenőrzésről.

Az argentin és a brit kormány között régóta tartó vita van a szigetek feletti szuverenitásról. A két ország között 1982-ben több hétig tartó háború tört ki, amely Buenos Aires vereségével végződött.2013-ban a szigeteken népszavazást tartottak, amelyen a helyiek túlnyomó többsége a brit tengerentúli terület státuszának megőrzése mellett szavazott. Az argentin kormány akkor azt mondta, hogy a népszavazás eredménye nem befolyásolja Buenos Aires területi igényeit a szigetekre.

Hirdetés

Javier Milei argentin elnök kinyilvánította szándékát a Falkland-szigetek visszaszolgáltatására, és ígéretet tett arra, hogy diplomáciai úton megvizsgálja a területek visszaszolgáltatásának különböző lehetőségeit. London erre reagálva közölte, hogy nem tervezi a szigetek tulajdonjogának kérdését újratárgyalni. Maguk a Falkland-szigeteki lakosok ragaszkodtak ahhoz, hogy továbbra is az Egyesült Királyság részei maradnak.

VH

Hirdetés
Hirdetés