Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Macron aranyköpése: Netanjahunak nem szabad elfelejtenie, hogy az országát az ENSZ döntése hozta létre

Hirdetés

Emmanuel Macron francia elnök éles kritikával illette saját minisztereit és az újságírókat a professzionalizmus hiánya miatt, miután kiszivárogtak zárt körű, Izraellel kapcsolatos megjegyzései – számolt be a Politico.

A hét elején Macron egy szűk körű megbeszélésen azt mondta minisztereinek, hogy Benjamin Netanjahu nem hagyhatja figyelmen kívül az ENSZ döntéseit. Ezt később külügyminisztere, Joel-Noël Barrot, is megerősítette egy parlamenti meghallgatáson, hozzátéve:

„Netanjahunak nem szabad elfelejtenie, hogy országa az ENSZ döntésének köszönhetően jött létre.”

Hirdetés

Ezek a kijelentések felháborították Netanjahut, aki hangsúlyozta, hogy Izrael alapítói holokauszt-túlélők voltak. A két ország közötti feszültség tovább nőtt, miközben Izrael folytatja a harcát a Hezbollah ellen Libanonban, amelynek Franciaországgal hosszú történelmi kapcsolatai vannak.

Macron nemrég az izraeli fegyverszállítás leállítását is javasolta, ami újabb felháborodást váltott ki Netanjahuból, aki „szégyennek” nevezte a francia elnök álláspontját.

Franciaország korábban megpróbált közvetíteni egy 21 napos tűzszünetet Izrael és a Hezbollah között, de ez nem valósult meg, mivel Netanjahu támadásokat rendelt el a Hezbollah főhadiszállása ellen, megölve a csoport vezetőjét, Hassan Nasrallahot.

Hirdetés
Hirdetés