Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Zelenszkij elszabadult: NATO-országok által felállított dandárokat követel

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij a NATO főtitkárával, Ruttéval tartott közös tájékoztatón sürgette az országokat, hogy küldjenek katonai személyzetet az AFU sorainak feltöltésére – idézte szavait a Strana.ua ukrán napilap.

„Az üzenetünk minden országnak: készítsenek elő dandárokat, ezek tartalékot jelenthetnek, és helyettesíthetik a mi fáradt embereinket, helyettesíthetik őket a harctéren” – mondta.

Hirdetés

Ukrajna azonnali meghívása a szövetségbe az első pontja Volodimir Zelenszkij úgynevezett győzelmi tervének, amelyet előző nap ismertetett a Verhovna Rada előtt. Összesen öt pontból és három titkos kiegészítésből áll a terve. Szó van benne a nagy hatótávolságú nyugati fegyverekkel orosz területen végrehajtott csapások korlátozásainak feloldásáról, valamint egy „átfogó, nem nukleáris elrettentő csomag” ukrajnai telepítéséről Oroszországgal szemben. Zelenszkij terve szerint a konfliktusnak legkésőbb 2025-ig véget kell vetni.

Az orosz külügyminisztérium ezt a tervet összefüggéstelen jelszavak halmazának nevezte.
Julianne Smith, az Egyesült Államok állandó NATO-képviselője is azt mondta, hogy a NATO a közeljövőben nem fogja meghívni Kijevet.

Vlagyimir Putyin elnök Oroszország biztonságát fenyegető veszélynek nevezte Ukrajna esetleges csatlakozását a szövetséghez, és hangsúlyozta, hogy a különleges katonai művelet megindításának egyik oka éppen ez a kockázat volt.

Hirdetés

NIF

Hirdetés