Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItthon

Késlelteti az EP Magyar Péter mentelmi jogának felfüggesztését – legkorábban tavasszal várható döntés

Hirdetés

A Mandiner és a Népszava összefoglalójából kiderül, hogy Magyar Péter mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló eljárás várhatóan hónapokig tart, és a döntés leghamarabb 2024 első negyedévében várható az Európai Parlament plenáris ülésén. Az eljárás jelenleg az EP jogi bizottságában zajlik, amelyhez Roberta Metsola EP-elnök október 10-én továbbította a kérelmet.

A szabályok alapján a mentelmi jog felfüggesztésének kérelmét a jogi bizottság egyik kijelölt tagja, a „jelentéstevő” vizsgálja meg, de mivel a jelentéstevő nem lehet sem az érintett ország állampolgára, sem az érintett politikai csoport tagja, Magyar Péter esetében valószínűleg a Szocialisták és Demokraták frakcióból érkezik majd a kijelölt előadó, Krzysztof Śmiszek lengyel EP-képviselő személyében.

Hirdetés

A procedúra során az előadó összegyűjti a szükséges dokumentumokat, előkészíti a jelentést, és ajánlást fogalmaz meg, amelyet a bizottság zárt ajtók mögötti szavazás után terjeszt a plenáris ülés elé. A plenáris ülésen a mentelmi jog felfüggesztéséről vagy fenntartásáról egyszerű többséggel döntenek. A teljes eljárás időigénye miatt Magyar Péter ügyében leghamarabb tavasszal várható végső döntés

Hirdetés