Hamilton: Le kell dönteni az összes “rasszista” szobrot a világon!

Már szinte napi rendszerességgel hallatja a hangját a rasszizmus elleni küzdelem érdekében Lewis Hamilton a közösségi médiában, most a bristoli szobordöntés mellett emelt szót. A világbajnok a brit kormánynak is nekiment a koronavírus miatt, – írja a Formula.hu.

Hamilton, aki közönnyel vádolta meg a Formula-1-es pilótákat, amiért nem vállaltak szolidaritást a George Floyd halálát követő tiltakozáshullámmal, hétvégén azt idézte fel, hogy gyerekkorában zaklatták és megverték. Most pedig egy hazájában történt eseményre reflektált: Bristolban az antirasszista tüntetők ledöntötték és folyóba lökték Edward Colston 1895 óta álló szobrát. Az angol filantróp vagyona jelentős részét afrikai rabszolgakereskedelemből szerezte a 17-18. században.

„A rabszolgakereskedő Edward Colston szobrát ledöntötték! Országunk egy olyan ember előtt tisztelgett, aki afrikai rabszolgákat adott el!” – írta Hamilton, aki több posztot is szentelt a történteknek. Egy másik felhasználót is idézett: „Edward Colston egy szörnyeteg volt, aki afrikaiakat, emberi lényeket vett és adott el. Rabszolgaságba kényszerítette őket, amíg meg nem haltak. Senkit nem szabad kitüntetni, aki ilyet csinált. Ez terrorizmusnak számít ma és az volt akkor is.”

Hamilton szerint a többi hasonló emlékműnek is erre a sorsra kell jutnia, ám nem a tüntetők, hanem az országok feladata eltávolítani őket: „Minden rasszista szobrát, olyanokét, akik egy emberi lény eladásából nyerészkedtek, le kell rombolni! Melyik lesz a következő? Felhívom a kormányzati tisztviselők figyelmét az egész világon, hogy tegyék meg ezeket a lépéseket, és hajtsák végre a rasszista szimbólumok eltávolítását.”

„Ha ezek az emberek nem döntötték volna le a rasszista rabszolgakereskedő szobrát, sosem távolították volna el. Beszélnek arról, hogy múzeumba kerülhet. A víz alatt kell maradnia, ahogy a húszezer afrikai léleknek, akit az utazás közben haltak meg és a tengerbe dobták őket, temetés és megemlékezés nélkül. Ellopta őket a családjuktól és országuktól, nem szabad egy ilyen embert ünnepelni. Emlékművet kell állítani a szobor helyére mindazoknak, akiket eladott, akik életüket vesztették!”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

loading...

I DO NOT CONDONE VIOLENCE OR CRIMINAL ACTS BUT YOU HAVE HAD PLENTY OF TIME TO DO THIS YOURSELVES AND HAVEN’T. POWER TO THE PEOPLE✊?. #Repost @shaunking ・・・ Edward Colston was a monster who bought, sold, and traded Africans, human beings, and forced them into slavery until they died. Nobody who did this should be honored. It was/is terrorism. Now. Then. ⁣ ⁣ He never should’ve had a statue. ⁣ ⁣ I’m proud of the activists and organizers in Bristol, in the United Kingdom, who tore this down. ⁣ ⁣ TEAR THEM ALL DOWN. Everywhere. ⁣ ⁣ I support this

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés,

A harcias Hamilton nem csupán a szobordöntés kapcsán tért politikai vonalra, hanem nyíltan kritizálta a brit kormányzatot is, annak apropóján, hogy mától lép életbe a kötelező 14 napos karantén a külföldről érkezők számára (amely alól a Formula-1-esek a silverstone-i futamokra érkezve kivételt kapnak).

„Megdöbbent, ahogy az Egyesült Királyság kormánya kezelte a Covidot. Hónapokkal ezelőtt le kellett volna zárni a határokat. Érthetetlen, hogy hagytak külföldi országokból embereket beutazni tesztelés nélkül. Életek ezreit lehetett volna megmenteni. Jobb vezetőkre van szükségünk!” – posztolta.

Forrás: Formula.hu

loading...