Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Betiltották a burka és a nikáb viselését Baden-Württemberg iskoláiban

Hirdetés

Eddig csak a tanároknak tiltották meg a német tartományban, hogy az iszlám vallás által előírt fejkendőt és a teljes arcot eltakaró fátylat hordják, azonban ezt most kiterjesztették a diákokra is. Winfried Kretschmann tartományi miniszterelnök elmondta, hogy a nikáb meg a burka nem tartozik bele a szabad társadalom eszményébe. 

Kedden a tartomány kormánya elfogadott egy törtvényt, amely a jövőben tiltja, hogy egy diák az iszlám vallás által követelt, teljes arcot eltakaró ruházatban menjen be a baden-württembergi oktatási intézményekbe. A burka-téma azután lett mostanában nagyon felkapott Németországban, hogy Hamburgban a város önkormányzata megtiltotta az ott élő muszlimoknak, hogy eltakarva járjanak iskolába. A Deutsche Welle megjegyzi, hogy egy hasonló szigorú törvény már volt érvényben, az azonban csak a tanárokra vonatkozott, ezt szélesítették most ki a diákokra is, ugyanis az elmúlt időszakban egyre többen jártak be így a tartomány intézményeibe. A mostani intézkedés csak az általános és középiskolákra vonatkozik, Kretschmann szerint az egyetemeken nem tilthatják be a nikáb viselését, mivel oda már felnőtt emberek járnak tanulni. Julie Klöckner CDU-s politikus üdvözölte a döntést, ő azonban országos szintre emelné azt.

A liberális Zöldek pártja viszont megosztott a témában, a pártvezetés hosszas vita után a CDU oldalára állt és belátták, hogy a muszlim nők által kötelezően hordandó ruhadarab az elnyomás szimbóluma. A törvényt ellenzők azzal érvelnek, hogy a lépés háttérbe szorítja a németországi muszlim közösséget. A nikábot és a burkát szigorúan tiltják jelenleg Hollandiában, Franciaországban, Dániában és Ausztriában. A YouGov egy tavalyi felmérése szerint a németországi muszlimok 54 százaléka támogatja a burka tiltását.

Hirdetés
Forrás:PS – Deutsche Welle

Hirdetés