Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItton

Fegyházba küldené az ügyészség KGBélát, a Jobbik kémkedéssel és csalással vádolt volt EP-képviselőjét

Hirdetés

Letöltendő fegyházbüntetés kiszabását indítványozta szerdai perbeszédében az ügyész a sajtóban KGBélaként is emlegetett volt jobbikos EP-képviselővel, Kovács Bélával szemben, akit kémkedés és költségvetési csalás miatt kell felelnie a Budapest Környéki Törvényszéken folytatott büntetőperben. Az egykori politikus kedden még úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy szerinte a kémkedés ügyében felmentik, a csalás vádpontjában pedig enyhe ítéletre számít. 

Nem jött be a tippje KGBélának, aki az ügyében szerdán kezdődött ügyészi perbeszéd előtt még arra számított, hogy az ellene kémkedés miatt indított ügyben felmentik, a költségvetési csalás miatt pedig jelképes büntetést kap. A vádhatóság képviselője ehhez képest letöltendő fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt a Budapest Környéki Törvényszéken folytatott büntetőperben, így a vádhoz kötöttség elve miatt – amennyiben a bíróság is osztja az ügyészség álláspontját – Kovács Bélának a rácsok mögé kell vonulnia. A volt EP-képviselő ellen több mint hat esztendeje tett feljelentést az Alkotmányvédelmi Hivatal, miután kiderült, hogy a vádlott Oroszország számára szolgáltatott ki bizalmas adatokat az EU-ról, energetikai kérdésekről, az európai parlamenti választásokról, a magyarországi belpolitikai helyzetről és a paksi atomerőmű bővítéséről. A történtekről több külföldi titkosszolgálat is tájékoztatta a magyar társszerveket. Mivel az eljárás számos minősített adatot tartalmaz, ezért a kémkedést érintő vádpontokat zárt tárgyalásokon tárgyalta a bíróság a több mint két éve megkezdett büntetőperben.

A botrány kipattanása után Polt Péter legfőbb ügyész diplomáciai úton kezdeményezte Kovács mentelmi jogának felfüggesztését, amit az EP csak másfél év után tett meg. A költségvetési csalás azért került a vádpontok közé, mert a vizsgálat adatai szerint Kovács Béla magánszemélyekkel gyakornoki szerződéseket kötött, amelyeknek értelmében az érintettek Brüsszelben teljesítettek volna szolgálatot, azonban semmilyen munkát nem végeztek, nem is jártak a belga fővárosban. A fiktív megállapodásokra Kovácsék azonban felvették az azért járó pénzt, és így több mint nyolcmillió forintos kárt okoztak az EU-nak.

Hirdetés

Forrás: PestiSrácok.hu

Hirdetés