Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

A horvát rendőrök brutálisan összeverik a migránsokat – állítja a Dán menekülttanács

Hirdetés

Illegális bevándorlók elleni támadásokkal vádolja a horvát rendőrséget a Dán Menekülttanács. A horvát rendőrök migránsokat vertek meg, raboltak ki és molesztáltak – írta a Dán Menekülttanácsra hivatkozva a The Guardian című brit napilap szerdán.

A rendőrök több esetben “könyörtelenül” léptek fel a migránsokkal szemben október 12. és 16. között a horvát-bosznia-hercegovinai határon – közölte. A brit laphoz sérült migránsokról készített fotók és a beszámolókat alátámasztó orvosi jelentések kerültek.

“Az áldozatok tanúvallomásai rémisztőek és gyomorforgatóak” – mondta Charlotte Slente, a menekülttanács főtitkára.

Hirdetés

“Egy hét alatt több mint 75 ember számolt be embertelen bánásmódról, kíméletlen ütlegelésekről, szexuális visszaélésről” – tette hozzá. Az érintettek szerint a kegyetlenkedésekre horvát területen került sor.

Október 12-én öt afgán állampolgár – köztük két kiskorú – lépte át a horvát határt. Még aznap feltartóztatták őket a rendőrök, egyiküknek sikerült elmenekülnie. A többieket bíróság elé állították, majd ismeretlen helyre szállították őket, ahol felfegyverzett, feketébe öltözött, maszkos emberek elvették a pénzüket, felgyújtották a csomagjukat, és fehérneműre vetkőztették őket. Ezt követően arccal a földön kellett feküdniük, és tűrniük a rájuk mért ütlegeket és korbácscsapásokat. Az egyik férfit egy faággal molesztálták – írta a lap.

Hirdetés

Orvosok megerősítették a sértettek beszámolóit, amelyek nem egyszeri esetek. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága arra kérte a horvát kormányt, hogy állítson fel független bizottságot a határon uralkodó állapotok kivizsgálására. A helyzetről uniós tisztségviselők is tudnak, de “falaznak” a horvát kormánynak, mert tartanak a botránytól – írta a The Guardian.

Hirdetés

A horvát hatóságok állításuk szerint kivizsgálták a visszaélésekről szóló jelentéseket, és nem találták megalapozottnak a vádakat.

Forrás: MTI

Hirdetés

Hirdetés