Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItton

Emberkereskedelemmel gyanúsítják Marian Cozma egyik gyilkosát, Sztojka Ivánt

Hirdetés

Emberkereskedelemmel gyanúsította meg a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottját, Sztojka Ivánt – tudta meg a PestiSrácok.hu. Sztojka Marian Cozma meggyilkolása miatt ugyan tizenhárom évet kapott, ám kedvezménnyel már 2018 nyarán szabadulhatott a börtönből, mivel a bíróság azon az állásponton volt, hogy a férfi visszaengedhető a társadalomba. Tévedtek, Sztojka egy évvel később újra visszakerült a rácsok mögé, mivel a gyanú szerint prostitúcióra kényszerített egy dunaújvárosi lányt.  Ezt a cselekményt minősítették át hétfőn emberkereskedelemre, – írja a Pesti Srácok.

A gyanúsításról – monogrammal – a rendőrség is beszámolt a honlapján, ahol emlékeztettek, hogy Sztojkát tavaly novemberben azzal gyanúsították meg, hogy 2019 márciusa és nyara között prostitúcióra bírt rá egy dunaújvárosi nőt, akitől a bevételét elvette és abból fedezte saját életvitelét.

A nyomozók ugyanakkor a férfi által elkövetett bűncselekmény körülményeit vizsgálva a tényállási elemek tisztázásakor újabb adatokat állapítottak meg, ami alapján hétfőn kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, majd előterjesztést tettek letartóztatásának meghosszabbítására

Hirdetés

– olvasható a police.hu-n.

Sztojka Iván a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottjaként vált hírhedtté. Az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott kiváló játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg (részletek itt). A Veszprém Megyei Bíróság 2011 júniusában társtettesként, több emberen elkövetett emberölés kísérlete és más bűncselekmények miatt ítélte életfogytig tartó fegyházbüntetésre Raffael Sándort és Németh Győzőt. A tárgyalások alatt többször is őrjöngő Sztojka Iván húszéves fegyházbüntetést kapott. A Győri Ítélőtábla egy évvel később azonban életfogytiglani fegyházról 18 év börtönre enyhítette Raffael Sándor és Németh Győző büntetését, Sztojka Ivánét pedig húsz év fegyházról nyolc évre mérsékelte.

Az ügyben a Legfőbb Ügyészség végül a Kúriához fordult, mert szerintük törvénysértően enyhe, aránytalan büntetés kiszabásáról rendelkezett a Győri Ítélőtábla. Az ügyészség ezért a jogerős ítélet hatályon kívül helyezését és új, másodfokú eljárás lefolytatását kérte, de a Kúria ezt nem találta megalapozottnak, ehelyett inkább részben megváltoztatta az ítéletet: a legfőbb bírói fórum Sztojka Iván büntetését nyolcról 13 évre súlyosbította. Ennek oka, hogy Sztojkát bűnsegédként elkövetett emberölésben találta bűnösnek a Kúria, amely kimondta, esetében nyilvánvaló, fizikai bűnsegédje volt a Cozma sérelmére elkövetett emberölésnek, hiszen miközben Raffael késsel támadta a sportolót, Sztojka fenyegető magatartásával megosztotta Cozma figyelmét, lekötötte energiáit, és így az áldozat nem védekezhetett hatékonyan.

Hirdetés

Sztojka Iván harmadrendű vádlott hallgatja az ítélethirdetést a Marian Cozma megölése miatt folyó per másodfokú tárgyalásán a Győri Ítélőtábla tárgyalótermében. A bíróság jelentősen enyhítette a három fővádlott büntetését. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A Kúria szerint Sztojka magatartása, mozgása bizonyítja, hogy akarat- és szándékegységben volt Raffael Sándorral, mikor Cozma életére törtek, Sztojka azonosult az elsőrendű vádlott ölési szándékával, és hogy ez a támadás ilyen eredményes lehetett, abban nagy szerepe volt a harmadrendű vádlottnak. Továbbá a Kúria szerint fenyegető jelenlétével pszichikai bűnsegédje volt a Pesic és Sesum sérelmére elkövetett emberölés kísérletének, illetve életveszélyt okozó testi sértés kísérletének is a harmadrendű vádlott.

Hirdetés

2018. nyarán azonban sokakat megdöbbentett, hogy Sztojka Iván kedvezménnyel kisétálhatott a börtönből. Sztojka kiszabadulásával összefüggésben a Szombathelyi Törvényszék sajtóközleményt adott ki, amiben megmagyarázták, miért engedték ki idő előtt a rettegett enyingi bűnbanda egyik tagját. A bíróság szerint Sztojka “társadalomba való reintegrációja megfelelő”. A fentiek tükrében kijelenthető, hogy nem lett igaza a bíróságnak, hiszen Sztojka szabadulása után újabb bűncselekményt követett el és visszakerült a börtönbe.

Forrás: Pesti Srácok

Hirdetés

Hirdetés