Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItton

Bezárták az intézményt: Egy köhögő tanár fertőzött koronavírussal Mezőkövesden

Hirdetés

„Pont ez hiányzott, hogy kitörjön a vírus Mezőkövesden!” – mondták egyhangúan a helyiek, miután a Szent Imre Tagiskolában 21 embernél mutatták ki a fertőzést egy iskolai értekezlet után.

Több mezőkövesdi szerint az iskola tantestületéből többen is jártak Ausztriában, onnan hozhatták haza és fertőzték meg egymást koronavírussal – egy másik helybéli azonban úgy tudja, egy közeli gyerektáborban voltak tanárok és diákok, és az ott lévők közül betegedtek meg többen. Az iskola vezetése és a polgármester nem nyilatkozik, ám az igazgató közzé tette: az intézmény koronavírus-gyanú miatt zárva tart.

© Ripost

A Ripost megtudta: 21-en fertőződtek meg koronavírussal Mezőkövesden: köztük 20 borsodi, 1 hevesi beteg van. A fertőzöttek közül hárman kórházba, a többiek otthoni karanténba kerültek – árulta el a lapnak Müller Cecília.

Hirdetés
© Ripost

– Akik kórházba kerültek, jelenlegi információim szerint nem súlyos az állapotuk, mert az infektológiai osztályon vannak. A többiek tünetei enyhék, vagy teljesen tünetmentesek, ők saját otthonukban vannak házi karanténban, a legközelebbi hozzátartozóikkal együtt – tette hozzá a tiszti főorvos. A kontaktkutatások továbbra is zajlanak, így akár újabb esetekre is fény derülhet.

© Ripost

– A fertőzés egy oktatási intézményben történt, egy értekezleten – folytatta Müller Cecília. – A megyei kormányhivatal és a Nemzeti Népegészségügyi Központ „halmozódást” észlelt, ezért elkezdték a kontaktkutatásokat és a teszteléseket, és kiderült: eddig 21 igazolt fertőzöttet találtak. Azon a bizonyos értekezleten volt valaki, aki köhögött – ő fertőzhetett meg mindenkit, így azt a személyt, a „második beteget” is, aki először az egészségügyi hatóságok látókörébe került. Most mindenkinek a kapcsolatait felderítik, így előfordulhat, hogy találnak még fertőzöttet.

© Ripost

A tiszti főorvos elárulta, hogy mivel a koronavírus tünetei 48 óra múlva mutatkoznak, egy tünetmentes beteg másokat is gyanútlanul megfertőzhet. Müller Cecília hangsúlyozta: ez az eset is mutatja, hogy nagyon fontosak a megelőző intézkedések, hiszen továbbra is járványügyi készültség van Magyarországon.

Hirdetés
© Ripost

– Nagyon fontos, hogy aki tüneteket észlel magán, semmiképp ne menjen közösségbe, hanem hívja a háziorvosát! – tette hozzá Müller Cecília. – Továbbra sem győzöm hangsúlyozni, milyen fontos a távolságtartás, a rendszeres és alapos kézmosás és a maszkviselés a zárt közösségi terekben – mondta. Ne feledjük, hogy a koronavírussal megfertőződöttek 80 százaléka tünetmentesen átvészeli a bajt, de akinek tünetei vannak, semmiképp ne menjen közösségbe, maradjon otthon!

TARTANAK A VÍRUSTÓL A MEZŐKÖVESDIEK

Somogyiné Csörgő Szilvia hallott róla, hogy jónéhány ember megfertőződött Mezőkövesden. – Takarító vagyok, tartok a vírustól, ha hazaérek, az első dolgom mindig, hogy kézfertőtlenítővel megmossam a kezem. Korábban is azt gondoltam, hogy még nincs vége a járványnak, most már duplán így érzem – mondta. Lovász Ferencné Marika is fél a járványtól. – Hallottam, hogy itt valamelyik iskolában több beteg is van. Sajnos az idősek sokan nem használnak maszkot, pedig az ő érdekük lenne, őket fenyegeti a legjobban a vírus. Szerintem korai volt a határokat megnyitni. Akinek van esze, az most Magyarországon nyaral, mert még tart a járvány – vélekedett.
Forrás: borsonline.hu

Hirdetés
Hirdetés