Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItton

Ezekben a városokban robbanhat be a járvány a szennyvízminták alapján

Hirdetés

Nyíregyháza, Budapest és Debrecen az érintett, és ebben a külföldről behurcolt fertőzések még benne sincsenek.

Nyíregyházán, Budapest észak és központi területein, Debrecenben növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében a 36. héten végzett szennyvízvizsgálatok – áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ friss jelentésében, mely a szennyvízvizsgálatok aktuális tapasztalatairól számol be.

A szennyvízben észlelt koncentráció-növekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését, de a módszer a behurcolt eseteket és az egyedi gócokat nem méri. Az eredmények tehát arra utalnak, hogy az ország nagyobb részén megindult a közösségi terjedés.

Hirdetés

Szombaton írtunk arról, hogy a számítások alapján mely megyékben robbanhat be a leginkább a koronavírus a közeljövőben. A 100 ezer lakosra vetített esetszámok alakulása alapján elsődlegesen Budapesten jósoltunk komolyabb felfutást, a lista második helyére Hajdú-Bihar megyét tettük. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a hetedik helyen állt, de a friss szennyvíz-adatok alapján hamarosan előbbre fog törni.

Mint ismert, az NNK május óta végez szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A vizsgálatok Budapesten kezdődtek, jelenleg heti mintavétel történik a fővárost ellátó három szennyvíztelepen, a megyeszékhelyeken, és néhány vidéki városban.

Az NNK felhívja a figyelmet, hogy tartsunk be minden olyan elővigyázatossági intézkedést, amit tavasszal megtanultunk, de úgy tűnik, mostanra már elfelejtettünk. Vagyis:

Hirdetés
  • ha koronavírusos tüneteket észlelünk magunkon, maradjunk otthon, és értesítsük a háziorvosunkat
  • kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak
  • lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, ahol nem lehet ott viseljünk orrot és szájat eltakaró maszkot
  • viseljük maszkot az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön
  • gyakran és alaposan mossunk kezet
  • akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be.

És még arra is emlékeztetnek minket, mindez miért fontos: hogy meg tudjuk előzni a fertőzés terjedését, és el tudjuk kerülni a további, a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését.

Forrás: Privátbankár

Hirdetés
Hirdetés