Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekItton

Sorosék kezébe került a baloldali előválasztás

Hirdetés

A minden eddiginél több anyagi forrást és infrastruktúrát igénylő baloldali előválasztás gyakorlatilag minden aspektusának megszervezését a Soros-hálózathoz köthető szervezetek végzik. Figyelemre méltó, hogy ezek némelyike nem számol be egyértelműen a tőzsdespekuláns alapítványbirodalmából érkező támogatások pontos mértékéről,- tárta fel a Magyar Nemzet.

A Soros-hálózatba becsatornázott, egymással többszörösen összefonódó szervezetek szervezik és bonyolítják le a baloldali szivárványkoalíció idénre tervezett előválasztásának gyakorlatilag minden mozzanatát és aspektusát, a mozgósítástól kezdve a szavazatok számlálásán át a különböző nyomtatványok és kampányanyagok terjesztéséig.A baloldal egyéni országgyűlési képviselőjelölti körzetekben szervezett válogatóját menedzselő tucatnyi baloldali szervezet legtöbbje vagy közvetlenül részesül Soros György támogatásából, vagy olyan személyek vezetik az adott „civil” szervezetet, akik a tőzsdespekuláns más szervezeteiben tevékenykednek, a CEU-t beleértve.

Kulcspozíciókban Soros bizalmasai

Hirdetés

Az előválasztás megtervezése és a jelöltek felkészítése az Ellenzéki Együttműködés (Elegy) feladata lesz, a szervezést pedig feltehetően az utóbbiban tagként szereplő aHang végzi. Utóbbi szervezetet 2018 februárjában hozták létre, s a SzabadaHang nevű online felületükön petíciók, kampányok indíthatók. Az Opten elektronikus cégadatbázis szerint a magyarHang Nonprofit kft. ügyvezetője Varga Máté, aki egyben a Soros által finanszírozott Civil Kollégium Alapítványnak az igazgatója is. Az aHang továbbá az Online Progressive Engagement Network nevű nemzetközi, Soros-féle ernyőszervezet tagja.

Az Elegy pedig – amely az előválasztás stratégiai hátterét adja, mintegy agytrösztként működve, és amely tanácsadóként fogja segíteni a jelölteket – baloldali-liberális értelmiségiek, szakértők és ellenzéki pártok együttműködése. 2018 végén az úgynevezett túlóratörvény elleni közös ellenzéki megmozdulások koordinálásával indultak, és 2019-ben a főpolgármesteri és ferencvárosi előválasztást is ők szervezték meg a Magyar György ügyvéd által elnökölt Civil Választási Bizottság közreműködésével.

Az Elegyben számos NGO tömörül az aHangon kívül, amelyek legtöbbje szintén valamilyen szerepet vállal az előválasztás megszervezésében. Így a Civilek a Demokráciáért Egyesület, a Főnix Mozgalom, a Márki-Zay Péter által gründolt Mindenki Magyarországa Mozgalom, valamint a Számoljuk együtt! és a Nyomtass te is! szervezet.

Hirdetés

Utóbbi felelős az előválasztás kampányáért, ők készítik és terjesztik majd a jelölteket népszerűsítő anyagokat, ahogyan a 2019-es önkormányzati előválasztáson is tették. A Nyomtass te is! ugyanezen a néven indított ingyenes lapját, a saját magát XXI. századi szamizdatként definiáló lapot az eDemokrácia Műhely Egyesület adja ki, amelynek célja, hogy baloldali hírportálok (például a 444, a Telex vagy az Átlátszó) rövidített cikkeit minél szélesebb rétegekhez eljuttassák. A kezdeményezést Soroshoz köthető liberális értelmiségiek alapították,

köztük Sükösd Miklós, a szervezet szakmai vezetője, aki korábban 13 évig volt a CEU docense. Az eDemokrácia Műhely partnerei között szerepel a Norvég Alap is. Eddig legalább három pályázatot nyertek a Soros Alapítványtól, ám összegeket nem tüntettek fel a honlapjukon. Mindenesetre a 2002-es Soros-évkönyv szerint a Kerepes–Szilasliget – Közérdekű adatok a kormányzati és önkormányzati honlapokon című tanulmány elkészítéséhez és az ehhez kapcsolódó hírlevél kiadásához közel két és fél millió forintot kaptak.

Hirdetés

A fiatalokat mozgósítaná Karácsony tanácsadója

A Főnix Mozgalom elsősorban a fiatalok számára szervez képzéseket, ennek megfelelően vélhetően kifejezetten az ifjabb szavazók mozgósítására fognak koncentrálni.

A mozgalom 31 alapítója között megtalálható Ámon Ada, Karácsony Gergely főpolgármester klímaügyi főtanácsadója és egyben a főváros klíma- és környezeti egységnek a vezetője. Ámon korábban az Energiaklub elnöke volt, amely szervezet 2015–2016-ban összesen közel 37 és fél millió forint támogatásban részesült a Nyílt Társadalom Alapítványtól.

Hirdetés

Ferge Zsuzsa baloldali szociológus – aki 1995 és 2001 között a Soros Alapítvány szociális kérdésekkel foglalkozó szakkuratóriumának tagjaként dolgozott – szintén alapító tag. Ahogyan Setét Jenő roma polgárjogi aktivista is, a Nemzeti Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) munkatársa, amelyet a honlapjuk szerint a Magyar Soros Alapítvány és a Nyílt Társadalom Intézet is támogat.

Az előválasztás lebonyolítását a Számoljuk együtt! mozgalom végzi, amelynek kezdeményezője a Magyar Európai Nők Fóruma Egyesület. A szervezet rendszeres aláírója a nyílt társadalom hálózatához tartozó magyar baloldali civil szervezetek kezdeményezéseinek, így a társadalombiztosítási rendszerrel kapcsolatosan, az MTA átszervezésének ügyében és a gyöngyöspatai romáknak megítélt kártérítés kifizetéséért is közösen álltak ki.

Ki állja a cechet?

Hirdetés

Abból a szempontból is figyelemre méltó, hogy az előválasztás minden mozzanatában a Soros-hálózat szervezetei és bizalmi emberei bukkannak fel, hogy a baloldali jelöltek 106 egyéni választókörzetre kiterjedő válogatása minden eddigi hasonló kezdeményezésnél nagyságrendekkel többe kerül.

A szavazatszámlálást végző mozgalomnak például mintegy húszezer szavazókörbe kellene civil szavazatszámlálókat delegálnia, a Nyomtass te is! pedig 12 500 aktivistát szeretne toborozni. Az aHang kampányigazgatója, Hajdú Gergely pedig az év elején arról számolt be, hogy addig mindössze 4,5 millió forintot gyűjtöttek össze, ám a célkitűzésük ötvenmillió forint.

(Kárpáti András írása megjelent a Magyar Nemzetben)

Hirdetés