Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

Gazdaság

A Raiffeisen Bank vezető elemzője elmondta: százmilliárdokat hozhat ez a magyar gazdaságnak

Hirdetés

Török Zoltánt, a Raiffeisen Bank vezető elemzőjét kérdeztük Magyarország felminősítéséről.

Nemrég felminősítette az ország gazdaságát a Moody’s, Baa3-ról Baa2-re. Minek köszönhető?

– A Moody’s szerint a koronavírus okozta válságból nagyon robusztusan jött ki a magyar gazdaság, gyors volt a talpraállás és a növekedés. A másik két nagy hitelminősítő cég, a Standard & Poor’s és a Fitch már korábban magasabb kategóriába sorolta Magyarországot, ilyenformán a Moody’s le volt maradva.

Hirdetés

Milyen hatással lehet ez a felminősítés a gazdaságra és így az életünkre?

– Ha két nagy hitelminősítő ugyanazt mondja, akkor azt a piac elfogadja. Így harmadikként ezt a Moody’s csak megerősíteni, stabilizálni tudta a befektetők számára, ezért ennek igazi piacmozgató hatása nincsen. Egy újabb felminősítésnek viszont annál inkább lehet, mivel akkor kevesebbet kell költeni az államadósság újrafinanszírozására. Ezzel nagyon sok pénzt lehet spórolni, mivel a GDP 2-5 százaléka is elmehet erre a célra. Így ennek 1 százalékpontos csökkenése esetén 500 milliárd forintot lehetne megtakarítani, ebből kijöhet például egy nagy arányú szja-csökkentés is.

A mostani besorolással hova tartozunk a környező országokkal összehasonlítva?

Hirdetés

– A lengyelek, csehek, szlovákok előttünk vannak, a románok, szerbek, horvátok pedig mögöttünk. Ahhoz, hogy utolérjük a szlovákokat, jelentősen csökkentenünk kell a GDP-arányos államadóssági rátánkat, ami most nálunk 80 százalék körül van, míg a visegrádi országoknál mindössze 35-50 százalék.

Blikk.hu nyomán

Hirdetés
Hirdetés