Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

HírekVilág

Halálos himlővírusra bukkantak egy amerikai vakcinakutató laborban

Hirdetés

Egy fagyasztó takarítása közben talált rá egy dolgozó arra a néhány fiolára, melyekre a smallpox, vagyis a fekete himlő szót írták fel. Az ügyben már a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is vizsgálódik.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) helyi idő szerint kedden bejelentette: egy pennsylvaniai vakcinakutató laboratóriumban olyan fiolákra bukkant az egyik dolgozó, amelyekre a „smallpox”, vagyis fekete himlő feliratot írták.

Ez egy, az ember számára halálos vírust takar, ami egyike azon két fertőző betegségnek, amit az embernek sikerült világszerte felszámolni.

Hirdetés

A hatóság hangsúlyozta, nincs bizonyíték arra, hogy bárki is érintkezett volna a kórokozóval.

A CDC jelentése szerint a fiolákat egy dolgozó találta meg, amikor az egyik fagyasztót takarította. A jelek szerint az üvegeket nem nyitották ki, a dolgozó pedig kesztyűt és maszkot viselt, amikor rátalált az üvegekre. A szervezet mindenesetre vizsgálja az ügyet, a nyomozásba pedig már az FBI is beszállt – írja a Gizmodo.

A CDC szerdán egy másik létesítménybe szállította a fiolákat, ahol tesztelni fogják a benne lévő anyagot. A beszámolók szerint összesen 15 üvegcsét vittek el a pennsylvaniai laborból, ebből ötön állt a smallpox felirat, a másik tízre a vaccinia szót írták. Ez a tehénhimlőt jelenti, ami segíthet kiváltani a védettséget a fekete himlővel szemben.

Hirdetés

A Gizmodo azt írja, a fekete himlő az egyik legfélelmetesebb kórokozó, amely számtalan járványt okozott, a 20. században pedig mintegy 300 millió ember haláláért volt felelős. Ugyanakkor ez volt az első vírus, amit védőoltással sikerült megfékezni, a betegséget pedig 1977-re sikerült világszerte felszámolni.

Bár a természetből (minden bizonnyal) teljesen eltűnt, az Egyesült Államok és Oroszország laboratóriumaiban továbbra is találni törvényesen tartott mintákat.

Forrás: HVG

Hirdetés
Hirdetés