Jobboldali Médiahírek

Hírexpress, hírblog – Hírek itthonról és a nagyvilágból Önnek!

Tudomány

Két fiatal magyar nő találmánya mentheti meg a Földet és az emberiséget

Hirdetés

Világszenzációt jelentettek be.

Madaras Liz és Lévay Krisztina zseniális találmánya mentheti meg a Földet attól, hogy mindent beborítson a műanyag hulladék.

A műanyagok nagy veszélyt jelentenek a természetre és az élővilágra, mivel nem lebonthatók. Biológiai lebontásra senki nem volt eddig képes, mígnem két magyar hölgy, Madaras Liz és Lévay Krisztina olyan baktériumkoktélt állított elő, amely a kőolajból előállított műanyagok mindegyikét képes lebontani hat-nyolc hét alatt.

Hirdetés

Olyan mikrobákat fejlesztettek ki, amelyek képesek teljes mértékben eltüntetni a kőolaj alapú műanyagot.

Ezt az egészet úgy kell elképzelni, mint a komposztálást, vagyis ahogyan a természetben is lebomlik a szerves hulladék.

Mikrobiális bontás zajlik:

Hirdetés

A Poliloopban lévő baktériumok a polimerlánc szénatomjait energiaforrásként, azaz saját anyagcsere-folyamataik fenntartására használják fel.

Ezek a mikroorganizmusok elérik, hogy az egykor volt állati és növényi maradványokból felépülő műanyagok visszakapják eredeti, több millió éves szerepüket és újból a földi ökoszisztéma részei legyenek.

A folyamat végére a műanyagok újra természetazonos anyaggá válnak, hisz a lebontással szerves iszapot, komposztot kapunk, melyet mezőgazdasági célra is fel lehet használni talajjavítóként.

Hirdetés

Az eljárás minden előzetes kémiai kezelés, feldolgozás és komolyabb tisztítás nélkül képes eltüntetni a műanyagot, ráadásul nem szabadul fel semmilyen káros anyag a folyamat során.

A poliloop elnevezés a polimer és a loop (magyarul: hurok, hurkol) szavak kombinációjából jött létre.

A műanyagok mesterségesen előállított vagy átalakított polimerek, a loop összetevő pedig arra utal, hogy a lebontásnak köszönhetően a hulladék újra visszakerül az ökológiai körforgásba.

Hirdetés

Forrás: agrotrend.hu

Hirdetés