Kóbor János titokban olyasmit tett, ami még a rendszert is meghátrálásra késztette

Hirdetés

Több mint negyven éve játsszák, de még mindig mély érzelmeket vált ki a Karthago zenekar tagjaiból a Requiem című sláger. Azt azonban kevesen tudják, hogy a világsikert Kóbor Jánosnak köszönheti a zenemű és a Karthago, – írja a Blikk.

Nem csoda, hiszen az a bizonyos fiú, aki elindult az álmok útján, egy 1981. februárjában Székesfehérváron tartott koncertjükön életét vesztette.

– Ez a dal, amióta megszületett, minden egyes Karthago-koncerten elhangzik – avat be minket a zenekar vezetője, Szigeti Ferenc, aki a mai napig libabőrös lesz attól, ahogyan a közönség reagál arra, amikor a kőkemény rockzene után erre a balladára váltanak. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy a Requiem egy Dezső nevű fiatalember emlékére született, akinek halálának okát az „átkosban” megpróbálták eltusolni.

Hirdetés

– A szocialista fiatalok nem kábítószereznek és nem isznak! – magyarázta a koncert után egy héttel a Szigetit kihallgató belügyminisztériumi tiszt, aki arra utasította a zenekar tagjait, mondják azt, hogy a fiút a tömeg taposta el. Szigeti másnap az orvostól tudta meg, hogy Dezső halálát az akkor népszerű, kábítószernek használt gyógyszer, a parkan okozta, amellyel akkor a Parkinson-kóros betegeket kezelték.

– Sajnos túl sokat szedett be, aztán ráivott, és megállt a szíve. Aztán azt hallottuk, hogy a tragédia előtt sosem csinált ilyet, valószínűleg a haverok vitték bele a balhéba – találgat a zenész, aki amikor a rendőrség kihallgatta, és utasította, hogy hallgassa el az eseményeket, a Requiemmel már kiírta magából az érzéseit a szörnyű tragédiával kapcsolatban.

Hirdetés

– Mint minden dalt, ezt is ellenőrizték, engedélyt is adtak rá, mi pedig úgy döntöttünk, hogy május 1-én, az ifiparki koncerten egyszer eljátsszuk. Azért csak egyszer, mert a zenekarban sem volt egyetértés, hogy egy magunkfajta rockzenekar felléphet-e egy ilyen lassú, csendes dallal – vallja be Szigeti Ferenc, aki ekkor még nem is sejtette, mi jön ezután. A koncertről, így a Requiemről is, felvétel készült, amelyet, mint sok-sok évvel később a Karthago tagjai megtudták, Kóbor János, az Omega frontembere kijuttatott a Szabad Európa Rádiónak. A Requiem egyik napról a másikra akkora sláger lett, hogy a magyar könnyűzene akkori urának, Erdős Péternek sem volt más választása, engedélyeznie kellett, hogy felkerüljön a Karthago lemezére.

– A dal a külföld érdeklődését is felkeltette, elhívtak minket Ausztriába, az 1983-as villachi dalfesztiválra, ahol a Requiemmel megnyertük a nagydíjat. A dal nagyzenekari hangszerelését egyébként Máté Péter készítette – árul el még egy szakmai titkot Szigeti, a zenekar pedig külföldön is sikeres lett. Az osztrák-német OK Musica kiadó a Karthago két angol nyelvű nagylemezét is megjelentette Ausztriában, Németországban, Svájcban és a Benelux-államokban, a Requiem című első album aranylemez lett Ausztriában.

Forrás: Blikk.hu

Hirdetés
Hirdetés